skip to content
 
 
 
2017-11-15

Keleti partnerség: az EP szerint díjazni kell az előrelépést a reformok terén

  • • Csatlakozhassanak az energia-, vagy vámunióhoz azok az országok, amelyek kézzelfogható eredményeket értek el az EU által elvárt reformok terén
  • • Hozzanak létre egy pénzügyi alapot Ukrajna, Grúzia és Moldova támogatására
  • • Továbbra is nyomást kell gyakorolni Oroszországra ahhoz, hogy megoldódjanak a konfliktusok az EU keleti szomszédságában

A keleti partnerség novemberi csúcstalálkozóján szülessen döntés az EU keleti szomszédjainak pénzügyi támogatásáról - kéri az EP.

A képviselők a november 15-én elfogadott állásfoglalásukban üdvözölik, hogy számos területen jelentős előrelépés történt a keleti partnerség legutóbbi, 2015-ös rigai csúcstalálkozója óta. Kiemelik, hogy Grúzia, Ukrajna és Moldova különösen jelentős eredményeket ért el a reformok végrehajtása terén, így az EU-val kötött társulási megállapodás részeként élvezhetik a szabadkereskedelmi térség és a vízummentesség által nyújtott előnyöket.

A képviselők egyértelmű stratégiát kérnek a jövőbeni együttműködésre és nyomatékosítják, hogy az Unió nem köt átfogó megállapodást olyan országokkal, amelyek nem tartják tiszteletben az EU alapvető értékeit, vagy megfélemlítik az emberijog-védőket és újságírókat.

A keleti partnerség november 24-i csúcstalálkozójára a képviselők az alábbi ajánlásokat teszik:

  • Hozzanak létre egy pénzügyi alapot Ukrajna, Grúzia és Moldova támogatására, amely főként a magán- és állami beruházásokra összpontosítana a társadalmi és gazdasági infrastruktúra fejlesztése érdekében.
  • A reformok terén kézzelfogható eredményeket felmutató tagállamok számára hozzák létre a „keleti partnerség plusz” modelljét, hogy ezeknek az államoknak lehetősége legyen csatlakozni a vám- vagy energiaunióhoz, a digitális unióhoz, sőt, akár a Schengeni-övezethez vagy a roaming-mentes zónához.
  • Támogassák azokat a gazdasági reformokat, amelyek célja, hogy fokozatosan megszüntessék a monopóliumokat, korlátozzák az oligarchák szerepét és megelőzzék az adóelkerülést és pénzmosást.
  • A tagállamok közösen tartsák fenn a nyomást Oroszországgal szemben, ezzel segítve a konfliktusok megoldását Kelet-Ukrajnában, a megszállt abháziai és dél-oszétiai térségben, valamint Moldova esetében a Dnyeszteren túli területen.
  • Fontolja meg az EU az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fegyveres rendőri missziója bevetésének támogatását Kelet-Ukrajnában.

Az állásfoglalást 519 igen 114 nem szavazat és 47 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

Idézetek a képviselőktől

Laima Andrikienė (néppárti, litván) jelentéstevő elmondta: „Konkrét lépéseket javaslunk a keleti partnerségi politikánk sikere érdekében: a „keleti partnerség plusz” modelljét, amely magában foglal egy pénzügyi alapot is, valamint az Európai Beruházási Tervet és egy pénzügyi támogatási mechanizmust a társulási megállapodások végrehajtásához. Nem az oligarchákat támogatjuk, hanem az állampolgárokat az energia megtakarítása, a munkahelyteremtés, a közszolgáltatások/közintézmények helyreállítása terén”.

Knut Fleckenstein (S&D, DE) jelentéstevő úgy fogalmazott: „A csatlakozás a vám-, energia-, digitális unióhoz, vagy a Schengeni térséghez, illetve a roamingdíjak fokozatos eltörlése mind lehetőséget adnak arra, hogy tovább mélyítsük a keleti partnerséget. Ennek előfeltétele azonban a megegyezésünk szerint a reformok végrehajtása. A csúcstalálkozón nemcsak arról kell beszélnünk, hogy mit értünk el eddig, hanem arról is, hogy mit kell még tennünk, mi lesz a házi feladatunk”.

Háttér

A 2009-ben alapított keleti partnerség célja, hogy az EU elmélyítse politikai és gazdasági kapcsolatait Azerbajdzsánnal, Belarusszal, Grúziával, Moldovával, Örményországgal és Ukrajnával. 

További információ

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.