skip to content
 
 
 
2017-11-29

Plenáris hírlevél - 2017. november 29-30. Brüsszel

2018-as költségvetés - zárószavazás

Csütörtökön szavaz az EP a jövő évi büdzsével kapcsolatos Tanáccsal kötött megállapodásról. Ennek értelmében több forrás jut a fiatalok támogatására, a gazdasági növekedés fenntartására és a biztonság növelésére.

A november 18-i megállapodásról szerdán lesz vita. Az EP elérte, hogy a munkanélküli fiatalok, illetve a kisvállalkozásokat, a diákok mobilitását és a kutatás-fejlesztést támogató alapok több pénzhez jussanak. A 2018-as uniós büdzsében 160.1 milliárd euró kötelezettségvállalási előirányzat és 144.7 milliárd kifizetési előirányzat szerepel. A büdzséről részletesebben itt és itt lehet olvasni.

Mi az a kötelezettségvállalási kifizetési előirányzat?

Mivel a tervekben számos több évet átfogó tétel is szerepel (a kutatási projektek általában 2-3 évesek), az uniós büdzsé megkülönbözteti a kifizetési előirányzatot (ezek az adott pénzügyi év kapcsán szerződésben vállalt összegek, amelyeknek az elköltésére valószínűleg a következő években kerül sor), és a kifizetési előirányzatot, (a konkrétan az adott évben kifizetésre kerülő összeget, amelyben a korábbi évek kötelezettségvállalásaiból fakadó tételek is szerepelnek).

Vita: november 29. szerda

Szavazás. november 30. csütörtök

Eljárás: költségvetés

Sajtótájékoztató: csütörtök 13:00 Jean Arthuis (ALDE, Franciaország) bizottsági elnökkel, Siegfried Muresan (EPP, Románia) jelentéstevővel és Günther Oettinger uniós biztossal.

#EUBudget #EUBudget2018

 

Uniós fellépés a nemzetközi ÁFA-csalások ellen

A képviselők szerdán reagálnak a Bizottság tervére, amelynek révén évi 40 milliárd euróval több pénz maradhat a tagállamoknál.

A Bizottság nemrég mutatta be a Tisztességes adózás 2 névre hallgató javaslatcsomagot; ennek célja az ÁFA fizetéssel kapcsolatos szabályok egyszerűsítése. A Bizottság becslése szerint az évente az államkasszákból elszivárgó 50 milliárd euró 80%-át vissza lehetne szerezni.

Olcsóbb, gyorsabb nemzetközi ÁFA-fizetés

Csütörtökön szavaz az EP arról az elektronikus rendszerről, amelynek segítségével sokkal egyszerűbben és olcsóbban lehetne nemzetközi ügyletek után ÁFÁ-t befizetni, ami növelné a fizetési hajlandóságot.

Vita: november 29. szerda

Szavazás. november 30. csütörtök

Eljárás: a Bizottság hozzászólása, konzultáció

#VAT #taxation 

Civil feladatok katonai támogatása az EU-n kívül

Valószínűleg megszavazza az EP, hogy egy békefenntartásra szánt alapból szigorú feltételek mellett a harmadik országbeli hadseregek válsághelyzetekhez kapcsolódó civil feladatait is lehessen támogatni.

A 2014 óta 70 országban 275 békefenntartó akcióhoz hozzájáruló ún. külső segítségnyújtási alap reformját szerdán vitatja meg a plenáris, szavazás másnap lesz. Az EU 100 millió eurót szán a fenti célokra, az összegből kiképzésre, az emberi jogok tiszteletben tartását segítő tanfolyamokra, és IT rendszerekre, kórházak felállításához nyújtott segítségre jut. Ebből a pénzből a külföldi hadseregeknek fegyvert és harci kiképzést tilos nyújtani. Az EP és a Tanács októberben kötött a témában megállapodást.

Vita: november 29. szerda

Szavazás. november 30. csütörtök

Eljárás: együttdöntés

#IcSP

Jemen: szaúdi fegyverembargót akarnak a képviselők 

A külügyi főképviselővel folytatott szerdai vitában uniós stratégiát, Szaúd-Arábia elleni fegyverembargót, és a béke kezdeményezés újraindítását kérik a képviselők.

A világ egyik legszegényebb országaként számon tartott Jemenben a 2015-ben kitört háború miatt több mint 20 millió ember szorul sürgős segítségre. Számos helyen folyamatosak a harcok és súlyos éhezés fenyeget több millió gyermeket, miután a tavalyi béketárgyalások összeomlottak. A vitát csütörtökön állásfoglalás zárja le.

Vita: november 29. szerda

Szavazás. november 30. csütörtök

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás

#Yemen

Egyéb témák a napirenden:

  • Vita az Energiaunióról - szerdán
  • Európai fogyatékossági stratégia végrehajtása - szavazás csütörtökön

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.