skip to content
 
 
 
2017-11-15

Szoros figyelemmel kell kísérni a jogállamiságot Máltán

  • • Induljon párbeszéd a jogállamiságról
  • • Többet kell tenni a pénzmosás, korrupció, és állampolgársági kötvényüzlet átláthatóságával kapcsolatban,
  • • Be kell vonni az Europol-t Daphne Caruana Galizia meggyillkolását felderítő nyomozásba

Máltának meg kell erősítenie a jogállamiság helyzetét, a Bizottságnak pedig szoros figyelemmel kell kísérnie a fejleményeket a bűnüldözés pártatlanságának biztosítása érdekében.

Az állásfoglalás felszólítja a Bizottságot, hogy folytasson párbeszédet a máltai kormánnyal a jogállamiság működéséről és ellenőrizze, hogy Málta megfelel-e a pénzmosási és banki tevékenyégre vonatkozó irányelvnek és egyéb szabályoknak. 

Az EP szerint Máltán veszélyeztetheti a bűnüldöző és igazságügyi szervek függetlenségét, hogy a magánérdek túlzott mértékben befolyásolja a közösségi döntéseket. A képviselők szeretnének tisztán látni a harmadik országok polgárainak árult állampolgárság esetében, ezen felül pedig az Europol bevonásával zajló független vizsgálatot követelnek Daphne Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásával kapcsolatban.

Aggasztó fejlemények

A Parlament szerint az utóbbi évek máltai fejleményei komoly aggályokat vetettek fel a jogállamisággal, a demokráciával és az alapvető jogokkal kapcsolatban, többek között a média szabadságát és a rendőrség és a bírói kar függetlenségét illetően, amit az Europol, az EP Pana bizottsága és újságíró szervezetek is alátámasztanak. Komoly probléma, hogy a máltai rendőrség nem vizsgált ki számos súlyos vádat a korrupcióval, a pénzmosás elleni szabályok és a bankfelügyeleti kötelezettségek megsértésével kapcsolatban - ez pedig szintén veszélyezteti a jogállamiságot.

Pénzen vett állampolgárság - tiszta helyzetre van szükség

A képviselők szerint árnyék vetül a máltai kormány által létrehozott befektetői programra, amelynek keretében harmadik országbeli állampolgárok máltai állampolgárságot és így uniós polgárságot kapnak. Arra kérik a Bizottságot, hogy szoros figyelemmel kísérje a programot, mivel egy 2016-os kiszivárgott jelentés aggályokat vetett fel az ügyvitel során elkövetett lehetséges korrupcióval kapcsolatban.

További információ

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.