skip to content
 
 
 
2017-11-15

Veszélyben a lengyel jogállamiság - az EP kész lépni

  • • A képviselők szerint veszélyben vannak az alapvető európai értékek Lengyelországban
  • • El kellene indítani a 7-es cikkely szerinti eljárást, hogy megelőzzék a jogállamiság súlyos sérelmét
  • • Az eljárás eredményeként felfüggeszthetik Lengyelország szavazati jogát a Tanácsban

A Parlament Lengyelország kapcsán a saját részéről hivatalosan elindította a 7-es cikkelyben foglalt eljárás első fázisát.

A képviselők úgy látják, hogy a lengyel helyzet az európai értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázatát hordozza magában, ideértve az uniós alapszerződésben foglalt jogállamiság kérdését.

Az EP 438 szavazattal 152 ellenében 71 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy hivatalos kérelmet készít a 7. cikk 1. bekezdésben részletezett megelőző mechanizmus Tanács általi megindítására. Ha a lengyel hatóságok nem hajlandóak végrehajtani az uniós ajánlásokat, az eljárás végén felfüggeszthetik Lengyelország szavazati jogait a Tanácsban. 

A képviselők aggodalmukat fejezték ki a hatalmi ágak szétválasztása, az igazságszolgáltatás függetlensége és az alapjogok helyzete miatt. Az állásfoglalás felszólítja a lengyel hatóságokat az EU alapszerződésének 2. cikkében és a lengyel alkotmányban felsorolt közös európai értékeket fenntartása.

A szöveg sürgeti Lengyelországot, hogy:

  • ne léptessen életbe új jogszabályokat, ha azok teljes körűen nem szavatolják az igazságszolgáltatás függetlenségét,
  • hajtsa végre maradéktalanul a Bizottság és a Velencei Bizottság valamennyi ajánlását,
  • hajtsa végre az Európai Bíróság határozatát és azonnali hatállyal függessze fel a bialowiezai erdőben folytatott nagyszabású fakitermelést,
  • tartsa tiszteletben a gyülekezési szabadságot,
  • határozottan ítélje el a november 11-i “xenofób és fasiszta tüntetést Varsóban”,
    határozottan álljon ki a nők és lányok jogai mellett azzal, hogy megkülönböztetés nélkül ingyenessé és hozzáférhetővé teszi a fogamzásgátlást, a sürgősségi fogamzásgátlás pedig vény nélkül is legyen elérhető.

Következő lépések

Az EP eljárási szabályzata (83-as cikkelye) értelmében az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságnak ezután megfelelő indoklással ellátott különjelentést kell készítenie, ami a plenáris elé kerül. Ennek elfogadásával kérheti az EP a Tanácstól, hogy indítsa el a mechanizmust az európai értékek lengyel hatóságok általi megsértésének nyilvánvaló veszély miatt.

Háttér

Ez a második eset, hogy a Parlament a 7-es cikkely elindítását kezdeményezi, ezt 2017 májusában Magyarország kapcsán kérte először. A lengyel demokrácia és a jogállamiság helyzetéről 2016. január óta öt vitát folytatott a Ház és a maival együtt három állásfoglalást fogadott el. A Bizottság és Varsó között a jogállamiságról folytatott párbeszéd szintén tavaly januárban kezdődött. A Velencei Bizottság legközelebb idén decemberben ad ki véleményt a témában.

További információ

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.