skip to content
 
 
 
2018-12-13

Terrorizmus elleni fellépés: az EP új uniós stratégiát javasol

 • • az Europol és az eu-LISA szerepének megerősítése
 • • szabványosított és egymással jobban együttműködő adatmegosztás
 • • az interneten és a valós életben tapasztalható radikalizáció megállítása
 • • közös definíció a „terrorizmus áldozata” fogalomra, és uniós koordinációs központ létrehozása

A Parlament szerdán alapos vizsgálatot követően javaslattal állt elő a radikalizálódás megállítására, az adatfelhasználhatóság javítására, és a terrorizmus áldozatainak támogatására.

Egy kedden megvitatott és szerdán 474 szavazattal, 112 ellenszavazat és 75 tartózkodás mellett elfogadott, nem törvényerejű állásfoglalásban a Parlament többek között az Europol és a Nagyméretű IT-rendszerek Üzemeltetési Igazgatását Végző Európai Ügynökség (eu-LISA) szerepének megerősítését javasolja.

A képviselők aggasztónak találják az ügynökségek egymás közötti, illetve a tagállamok és az uniós hatóságok közötti adatcsere alacsony szintjét. Kiemelik: a terrorelhárítási műveletek során teljes mértékben tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat, például az adatvédelemhez és a szólásszabadsághoz való jogot.

A Parlament fő javaslatai az alábbiak (a lista nem teljes):

 • a radikális hitszónokok uniós megfigyelési listájának létrehozása;
 • nagyobb figyelmet kell fordítani az Európába visszatérő, beazonosított harcosok biztonságának garantálására és büntetőeljárás alá vonására;
 • radikalizálódás elleni lépések, többek között a börtönökben, az oktatás területén és különböző kampányok révén;
 • elítélt terroristák ne kaphassanak menedékjogot;
 • a radikalizálódás mikéntjére koncentráló képzés uniós és tagországi tisztviselők számára;
 • az Unió külső határainak megerősítése és az összes vonatkozó adatbázist kiaknázó, megfelelő ellenőrzés a határátkelőkön;
 • a terrorista cselekedetek dicsőítésének kivizsgálásához szükséges jogi keret létrehozása;
 • a papíron vagy interneten terjedő, egyértelműen erőszakra buzdító propaganda eltávolítása;
 • az EU és az Egyesült Királyság együttműködésének és információcseréjének folytatása a britek kilépése után is;
 • a késviselés korlátozása és a különösen veszélyes kések betiltása;
 • a magánrepülők bevonása az utas-nyilvántartási adatállományról (PNR) szóló uniós irányelv hatálya alá;
 • a robbanószerek összeállításához szükséges alapanyagok vásárlóinak engedélyeztetése egy európai rendszer alapján;
 • az Európai Szolidaritási Alapból kompenzálják az áldozatokat;
 • sürgősen uniós szinten kell meghatározni a terrorizmus áldozatának közös definícióját;
 • az Európai Bizottság hozza létre a Terrorizmus Áldozatainak Uniós Koordinációs Központját, amely támadások esetén segítségnyújtással foglalkozna; és
 • szorosabb együttműködés a nem uniós országokkal, különösen az Unió szomszédságában.

A jelentéstevők szerint

„A strasbourgi karácsonyi vásáron történt tegnapi támadás a lehető legdurvább módon sérti meg az európaiakat és az európai értékeket. Az eset ismét megmutatja, hogy üres szlogenek és a valóságtól elrugaszkodott lépések helyett végre arra kellene koncentrálnunk, ami tényleg biztonságossá teszi Európát. Az elmúlt évek erőfeszítései ellenére még mindig vannak hiányosságok, és még mindig lehet hatékonyabb a terrorizmus elleni fellépés. Megvalósítható javaslatokat tettünk, amelyek a jobb megelőzést ötvözik a radikalizálódás hatékonyabb megelőzésével, a szigorúbb jogi eszközökkel, a szélesebb körű információcserével és együttműködéssel, és az áldozatok jogainak hathatósabb védelmével” - mondta a témáért felelős egyik jelentéstevő, a német néppárti Monika Hohlmeier.

A másik jelentéstevő, a belga konzervatív Helga Stevens hozzátette: „A Strasbourg központjában tegnap este történt terrorista támadás illusztrálja a fenyegető veszélyt, és azt, hogy  sürgősen jobb válaszokat kell találnunk erre a szomorú valóságra. A jelentésünkről ma ugyanebben a  városban: az Európai Parlament franciaországi székhelyén döntöttünk. Sok újszerű javaslattal álltunk elő, ilyen például a gyűlöletet prédikáló hitszónokok uniós feketelistázása, az autót bérlők leellenőrzése a rendőrségi adatbázisokban, vagy a magánrepülők utas-nyilvántartási irányelv hatálya alá vonása. Javasoljuk, hogy a már bizonyított legjobb gyakorlatot vezessük be uniós szinten, mint például a radikalizálódás ellenes belga helyi sejtek létrehozását. Az áldozatokra figyelünk oda leginkább azzal, hogy támadások esetén az egészségügyi költségek automatikus és előzetes térítését és zökkenőmentes ügyintézést kérünk számukra. Ez csak néhány példa az átfogó jelentésből.”

Háttér

Az elmúlt években eddig nem látott terrorhullám söpört végig Európán, amely a biztonság kérdését az európaiak figyelmének központjába lökte, és rámutatott az uniós együttműködés és információcsere hiányosságaira e téren. Az Europol legfrissebb, a terrorizmus uniós helyzetére és trendjeire vonatkozó jelentése szerint a dzsihádisták támadásai okoztak a legtöbb halálesetet.

A tavaly létrehozott és a terrorizmussal foglalkozó különbizottság feladata az volt, hogy a tagállami bűnüldözési hatóságok, a vonatkozó uniós ügynökségek és elismert szakértők adatai alapján vizsgálják meg, elemezzék és értékeljék az európai terrorfenyegetettség mértékét. A különbizottságnak többek között alaposan meg kellett vizsgálnia, milyen helyszíni erők állnak rendelkezésre, és milyen mértékben kell bővíteni azokat ahhoz, hogy a terrorista cselekmények a tagállamokban és az Európai Unióban egyaránt megelőzhetők, kivizsgálhatók és büntetőeljárás alá vonhatók legyenek.

További információ

 

Az elfogadott szövegek itt lesznek elérhetők (2018.12.12.)

A plenáris vita felvételről (2018.12.11.)

 

A sajtótájékoztató felvételről (2018.12.12.)

Társ-jelentéstevő: Monika Hohlmeier (EPP, Németország)

A terrorizmussal foglalkozó különbizottság honlapja

Az eljárás lépései

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu