skip to content
 
 
 
2018-02-05

Plenáris hírlevél - 2018. február 5-8. Strasbourg

A napirenden szereplő témák

Online vásárlás határok nélkül

A geo-blokkolást tiltó új szabályok nyomán az interneten vásárlók jobb hozzáférést kapnak olyan, más országokból származó termékekhez és szolgáltatásokhoz, mint a hotelfoglalás, autóbérlés, vagy koncertjegy vásárlás. Vita hétfőn, szavazás kedden lesz.

A jövőben a fogyasztók szabadon választhatnak, hogy honnan rendelnek a neten - ugyanis állampolgárságuk, lakhelyük vagy aktuális tartózkodási helyük miatt nem lehet megtagadni a vásárlást, vagy átirányítani őket egy másik honlapra.

A kereskedőknek a más uniós országból származó vevőket az árak és vásárlási feltételek kapcsán a következő esetekben kell pontosan ugyanúgy kezelni, mint a belföldi vásárlókat.

  • ha olyan árukat (háztartási eszközöket, ruhát vagy elektronikai cikkeket) vesznek, amelyet a cég az általános szerződési feltételek értelmében egy olyan uniós tagállamba is szállít, ahová az ügyfél hajlandó elmenni érte,
  • ha a vevő szerzői jogi védelem alá nem tartozó elektronikusan szolgáltatott termékeket - felhő szolgáltatásokat, tűzfalat, web oldal hosztolást vagy adattárolást - vásárolnak,
  • ha az adásvétel a kereskedő boltjában kerül sor, vagy ott, ahol épp értékesít (pl. egy hotelben, sporteseményen, zenei fesztiválon stb.).

Szerzői jogi oltalom alatt álló tartalomra nem vonatkozik

A szabályozás e-könyvekre, letölthető zenére, online játékokra egyelőre nem vonatkozik, de az EP tárgyalódelegációja által a megállapodásba került felülvizsgálati záradék értelmében a Bizottságnak két éven belül meg kell vizsgálnia, hogy szükséges-e a törvényt kiterjeszteni. Az audiovizuális és közlekedési szolgáltatások szintén nem esnek a törvény hatálya alá.

A geo-blokkolásról szóló rendeletről az EP és a Tanács tavaly novemberben állapodott meg, a rendelet 9 hónappal azután lép életbe, hogy megjelent az EU Hivatalos Lapjában.

Vita: február 5. hétfő

Szavazás: február 6. kedd

Eljárás: együtt döntés, megállapodás az első olvasatban

Sajtótájékoztató: február 6. kedd 15.00

#geoblocking #DigitalSingleMarket

2019-es választások: a képviselői helyek újraosztása és az uniós választási törvény reformja

Az Európai Parlament létszámának 751-ről 705-re kellene csökkennie, áll a szerdán vitára és szavazásra bocsátott jogalkotási kezdeményezésben.

A Brexit-tel felszabaduló 73 helyből 46 tartalékba kerülne egy esetleges EU bővítéshez. 27 képviselői helyet az aránytalanul kevés képviselővel rendelkező 14 tagállam között osztanák szét.

Transznacionális listák

A képviselők úgynevezett transznacionális, az egész EU területére kiterjedő listákról is szavaznak. Az EP helyek újraelosztásáról szóló döntést a tagállamoknak egyhangúlag kell támogatnia. Az állásfoglalás kiemeli, hogy a változásokra csak akkor van szükség, ha az Egyesült Királyság valóban kilép az EU-ból.

A választási törvény reformja

Az EP várhatóan újra felkéri a tagállamokat, hogy a transznacionális listák jogi alapjának lefektetése érdekében mozdítsák ki a holtpontról az intézmények közötti tárgyalásokat és fejezzék be az uniós választási törvény reformját.

Ezen felül szerdán szavaznak még a képviselők egy állásfoglalásról, amely szerint a 2019-es választások után nem lesznek hajlandóak megszavazni olyan jelöltet az Európai Bizottság élére, aki nem az európai pártok vezető jelöltjeként (az ún. Spitzenkandidaten rendszer szerint) vett részt a választási kampányban.

Háttér

2015. novemberében a Parlament, élve erre vonatkozó jogával, az 1976-os választási törvény módosítását kezdeményezte

Következő lépések

Az EP javaslatát ezután a Tanács tárgyalja, amelynek egyhangú döntést kell hoznia a választási törvényről - amit azután még az EP is jóváhagy és a tagállami parlamentek ratifikálnak.

Vita: február 7. szerda

Szavazás: február 7. szerda

Eljárás: jogalkotási kezdeményezés, kérdés a Tanácshoz

Sajtótájékoztató: február 7. szerda 14.30 Danuta Hübner (EPP, Lengyelország) és Pedro Silva Pereira (S&D, Portugália) társjelentéstevőkkel

Klímaváltozás: gyorsabb CO2-csökkentés, több innováció

Kedden dönt az EP az üvegház hatású gázok csökkentését az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszeren keresztül érvényesítő új jogszabályról. Ennek segítségével az EU elkezdheti a párizsi klímacélok megvalósítását. 

A Tanács és az EP között született megállapodás felgyorsítaná az ETS keretében adható-vehető kibocsátási mennyiség csökkentését és megduplázza azt a stabilitási tartalékot, ami a piacon megjelenő feles kapacitások felszámolását célozza. A kis káros-anyag kibocsátást célzó innovációk terjesztésére egy modernizációs alap jönne létre, amiből a kevésbé tehetős tagországok energia rendszerét lehet majd fejleszteni; egy innovációs alapból pedig a megújulók térnyerését segítenék Európa-szerte.

Háttér

Az ETS az általa lefedett szektorok kibocsátását maximálja, a cégek pedig szükség esetén ezen keretértéken belül adhatnak és vehetnek kibocsátási egységeket. Az ETS negyedik fázisára vonatkozó bizottsági javaslat 2015. júliusból származik. Ennek célja, hogy sikerüljön 2030-ra legalább 40%-os kibocsátás-csökkenést elérni, az ipar és energiaszektor modernizációja felgyorsuljon és a kibocsátók ne települjenek át lazább szabályozással rendelkező uniós kívüli országokba. 

Vita: február 5. hétfő

Szavazás: február 6. kedd

Eljárás: együttdöntés, megállapodás az első olvasatban

Sajtótájékoztató: kedd

#EUETS

 

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök az EU jövőjéről

A horvát kormányfő a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket kedd reggel megvitatja az EP-vel.

Az Antonio Tajani EP elnök és az Elnökök értekezlete meghívására érkező miniszterelnök beszéde után a frakcióvezetők szólalnak fel.

2013 és 2016 között Andrej Plenkovic horvát EP képviselő volt.

Leo Varadkar ír kormányfő volt az első uniós vezető, akivel a képviselők januárban az EU jövőjéről vitáztak.

Vita: február 6. kedd

Sajtótájékoztató: február 6. kedd 12.00

#FutureofEurope @AndrejPlenkovic

 

Román jogállamiság: terítéken az igazságügyi reform

Szerdán tárgyalja az EP a Bizottsággal és a Tanáccsal a romániai igazságügyi reformok jogállamiságra gyakorolt hatását.

A román parlament most tárgyalja az igazságszolgáltatási törvény, a büntető törvénykönyv és az összeférhetetlenségi törvény módosítását, ami ellen jelentős tömegek tüntettek az országban. A Bizottság a múlt héten aggodalmát fejezte ki a tervezett változások miatt, amelyek az igazságügyi rendszer függetlenségét és a román hatóságok korrupció elleni hatékony fellépését érinthetik. 

Vita: február 7. szerda

Eljárás: a Tanács és a Bizottság hozzászólása, állásfoglalás nélkül

#ruleoflaw

EU bővítés: új Nyugat-Balkán stratégia 

Kedden mutatja be az EP-ben Federica Mogherini külügyi főképviselő a Nyugat-Balkán országaira vonatkozó új uniós stratégiát.

A Nyugat Balkán lesz az idei év legfontosabb külügyi témája, hiszen a régió integrációja prioritás a bolgár elnökség számára. Az EP hagyományosan támogatja az itteni államok európai csatlakozását, de nem akarja figyelmen kívül hagyni a jogállamiság, alapvető jogok és a korrupció elleni harc területén létező hiányosságokat.

Az Európai Bizottság február 6-án a Parlamentben ismerteti az új stratégiát, majd áprilisban mutatja be az éves uniós bővítési jelentést, ami az előrelépés ütemét veszi számba. Erről a jelentésről az EP is véleményt készít.

Szerbia és Montenegró áll a legközelebb az uniós tagsághoz, a tárgyalások mindkét esetben teljes gőzzel haladnak, míg Macedónia és Albánia még mindig a tárgyalások elindítására vár. Bosznia és Hercegovina, illetve Koszovó lehetséges tagjelölt státusszal rendelkeznek.

Vita: február 6. kedd

Eljárás: a Bizottság hozzászólása

 

Egyéb témák a napirenden:

  • A civil társadalmakra nehezedő nyomás - vita kedden
  • Európai kisebbségek védelme - szavazás szerdán
  • A Diesel-gate és a német autógyárak kísérletei - vita hétfő
  • Áttérés a nyári időszámításra - szavazás csütörtökön
  • Külügyi viták a palesztin menekültekről, Afrin ostromáról és a török emberi jogi helyzetről - kedd

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.