skip to content
 
 
 
2018-01-15

A 2018-as első plenáris ülés megnyitása

Az ülés megnyitásakor az EP elnöke aggodalmát fejezte ki az emberi jogok újabb törökországi megsértése miatt és az EU jövőjéről szóló vitáról beszélt.

Az EP-nek 30 évvel a Szaharov-díj első odaítélése után is védelmébe kell vennie a díjazottakat, hiszen vannak, akiket még most is üldöznek. A díj 1995-ös nyertesét, Leyla Zana-t a napokban távolították el posztjáról a török nemzetgyűlésben, Antonio Tajani elnök pedig a Parlament nevében a szolidaritását fejezte ki a neves jogvédővel. „Elfogadhatatlan, hogy az emberek által választott tisztviselőt így eltávolítsák” - mondta.

Tajani elnök aggodalmát fejezte ki az emberi jogok törökországi sorozatos megsértése miatt, amely nem csupán az ellenzéket, de a civil társadalom képviselőit, így újságírókat és akadémikusokat is sújt. Az EP a jövőben is támogatja az igazságért és szabadságért folytatott harcukat - tette hozzá.

Szerda reggel a bolgár uniós elnökség tervei után új, izgalmasabb formátumban kerül sor az EU jövőjéről Leo Varadkar ír kormányfővel folytatott vitára.

Érkező képviselők

Michael Detjen (S&D, Németország)

Távozó képviselők

Jutta Steinruck, (S&D, Németország)

A napirendben nincs változás

Bizottsági kérelmek intézményközi tárgyalások elindítására

Az eljárási szabályzat 69c pontja értelmében a parlamenti szakbizottságok ilyen kérelmei a plenáris weboldalára kerülnek. Ha a kérelemről kedd éjfélig senki sem kér plenáris szavazást, az adott szakbizottság elkezdhet tárgyalni a Tanáccsal és a Bizottsággal.

További információ

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.