skip to content
 
 
 
2018-01-17

Ambiciózus célok a tisztább, hatékonyabb energiafelhasználásért

  • 2030-ra az EU-nak 35%-kal kell növelnie energiahatékonyságot
  • A teljes energiafogyasztás 35%-át megújulókból kell fedezni
  • 2021-től betiltják a pálmaolaj bioüzemanyagokban való használatát

A képviselők megszavazták az EP tárgyalási mandátumát: 2030-ra az energiahatékonyságot 35%-kal kell növelni, a megújulók arányát pedig 35%-ra kell feltornászni.

Az EP támogatta az Ipar, kutatás és energiaügyi bizottság javaslatát, amely szerint 2030-ra az energiahatékonyságot 35%-kal kell növelni, a megújulók arányát legalább 35%-ra kell feltornászni, a közlekedési szektor energiaellátásának 12%-át pedig megújulók forrásokból kellene előállítani. Ennek elérésére a tagállamokat arra kérik, hogy tűzzenek ki nemzeti célokat, amelyet az energiaunió kormányzásáról szóló külön törvény szerint kell végrehajtani és monitorozni.

35%-os kötelező energiahatékonysági cél

Az energiahatékonyság kapcsán az EP 35%-os európai célkitűzést és tájékoztató jellegű nemzeti célokat akar. A 2030-as adatokat az energiaellátás és fogyasztás modellezésére használatos európai PRIMES modell alapján kell kiszámolni. Az energiahatékonyságról szóló jogszabálytervezetet 485 szavazattal 132 ellenében 58 tartózkodás mellett fogadták el.

Megújulók: a cél a 35%-os arány elérése

Ennek elérésére nemzeti célokat kell kitűzni, amitől bizonyos körülmények között legfeljebb 10%-kal szabadna eltérni. A megújulókról szóló állásfoglalást 492 szavazattal 88 ellenében 107 tartózkodás mellett fogadták el

Közlekedés: fejlettebb bioüzemanyagok, a pálmaolaj betiltása 2021-ig

A képviselők azt akarják, hogy 2030-ra az út és vasúti közlekedés energiafelhasználásának 12%-a megújuló energiából származzon. Javaslatuk szerint az elsőgenerációs, élelmiszer-alapú, az erdőirtást serkentő bioüzemanyagokat a 2017-es szinten kell tartani és az út és vasúti közlekedésben az arányuk maximum 7% lehet. 2021-re ki kell vezetni a pálmaolajat a piacról. A fejlettebb bioüzemanyagok és újrahasznosított üzemanyagok aránya 2021-re a minimum 1.5%-ot, 2030-ra 10%-ot kellene elérnie.

Töltőállomások

2022-re a transzeurópai úthálózat 90%-át elektromos töltőállomásokkal kell felszerelni.

Biomassza

A képviselők támogatási rendszert hoznának létre, hogy a fenntarthatatlan biomassza felhasználás helyett a környezetbarát források és technológiák jussanak nagyobb szerephez. Az energiatermelésben a maradék- és hulladék fának kell elsőbbséget biztosítani. A másik oldalról azonban a megújuló villamosenergia-termelésnek piaci alapokon kell nyugodnia, ahol a termelés a kereslet-kínálat függvényében zajlik és a hálózatok korlátait, illetve az integráció költségeit is szem előtt tartják.

Fogyasztók által termelt energia és energia-közösségek

Az EP támogatta azt a szakbizottsági javaslatot, miszerint az otthonukban energiát előállító fogyasztók mindenféle külön adó vagy díj nélkül tárolhassák és használhassák saját fogyasztásra a megtermelt energiát. A tagállamoknak fel kell mérnie, hogy akadályozza-e valamilyen jogszabály az energia önellátást és gondoskodniuk kell róla, hogy a háztartások akadálytalanul tudjanak úgynevezett energia közösségekbe tömörülni.

Nemzeti tervek és a Bizottság szerepe

Az energiaunió megvalósítása érdekében 2019. január elsejétől minden tagállamnak tízévenkénti úgynevezett integrált nemzeti energia és klímatervet kell bemutatnia a Bizottságnak. Az első ilyen terv a 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozik. A Bizottság elemzi az integrált nemzeti energia- és klímaterveket és ajánlásokat vagy korrekciós lépéseket tesz, ha úgy ítéli meg, hogy az eddig lépések vagy haladás üteme nem megfelelő. A Energiaunó irányításáról szóló tervezetet 466 szavazattal 139 ellenében fogadták el 38 tartózkodás mellett.

Következő lépések

A tárgyalások azonnal kezdődhetnek, mivel a Tanács az energiahatékonyságról júniusban, a megújulókról és az energiaunió irányításáról decemberben már kialakította az álláspontját.

Idézetek

Jose Blanco Lopez (S&D, Spanyolország), jelentéstevő, megújulók: “A Bizottság igen szerény javaslattal állt elő, ha teljesíteni akarjuk a párizsi egyezmény vállalásait, többet kell tennünk. A Parlamentben széles konszenzus van a bátrabb 2030-as célok, az energia-önellátás jogának biztosítása, a közlekedési szektor környezetbaráttá tétele kapcsán. A szén alapú energiahordozókról való leszakadás nem fékezi, hanem pörgeti a gazdaságot és növeli a versenyképességet.” 

Miroslav Poche (S&D, Csehország), jelentéstevő, energiahatékonyság: “Az energiahatékonyság az energiaunió kulcsfontosságú eleme. A bátor célkitűzések segítik az energia- és klímacélok elérését, az energiaszegénység elleni küzdelmet és a versenyképességet.”

Michele Rivasi (Greens/EFA, Franciaország), társ-jelentéstevő, az energiaunió kormányzása: Az EU történelmi lépést tett a klímacélok elérése érdekében. Ezek a döntések függetlenséget, munkahelyeket és befektetéseket hoznak. Az irányítási szabályok összekapcsolják a civil társadalmat, a helyi hatóságokat és a kormányzatokat, az átláthatóságra pedig az energia lobbi miatt van szükség. A bolygó és lakosainak jövője mindennél fontosabb."

Claude Turmes (Greens/EFA, Luxemburg), az energiaunió kormányzása: “A Tiszta Energia Csomag kapcsán a Tanácsban elért decemberi kifejezetten gyenge megállapodás után büszke vagyok rá, hogy a Parlament a mai napon hozzájárult az EU hitelességének visszaállításához. A megújulókra és az energiahatékonyságra vonatkozó bátrabb célok, az erős kormányzási szabályokkal együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a párizsi klíma célokat valóra válthassuk és 2050-re a gazdaság egyáltalán ne szenet használjon. A Tanáccsal folytatott tárgyalások során egységesek leszünk.”

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.