skip to content
 
 
 
2019-12-11

Eurobarométer: az emberi jogok védelme áll az európaiak uniós értéklistája élén

A legfrissebb Eurobarométer kutatás során a polgárokat többek között arról kérdezték, milyen szakpolitikai kérdésekkel foglalkozzon kiemelten a Parlament.

  • • Az emberi jogok, a szólásszabadság és a nemek közötti esélyegyenlőség vezetik az EU alapjogainak listáját
  • • A válaszadók 52%-a szerint a legfontosabb környezetvédelmi kérdés a klímaváltozás
  • • 59 százalékuk támogatja országa EU-tagságát

Az Európai Parlament őszi Eurobarometer felmérése hagyományosan arról kérdezi a polgárokat, hogy milyen szakpolitikai kérdésekkel kellene az EP-nek legsürgetőbben foglalkoznia a polgárok szerint.  Az uniós értékek tekintetében az emberi jogok védelme világszerte (48%), a szólásszabadság (38%), a nemek közötti egyenlőség (38%) és a tagállamok közötti szolidaritás (33%) mint az Unió fenntartásának legfőbb alapvető értékei voltak a megkérdezettek által leginkább kiemelve. Magyarország esetén ez a sorrend kissé módosul: az emberi jogok védelme 1 százalékkal magasabb (49%) az uniós átlagnál, ezt követi a szólásszabadság (35%), a tagállamok közötti szolidaritás (35%) és a kisebbségek védelme (24%).

A prioritások sorrendje ugyan tagállamok között változékonyságot mutat, most először mondható el: a klímaváltozás a polgárok legfontosabb témája. Majdnem minden harmadik megkérdezett (32%) szeretné, ha a Parlament legfontosabb feladataként a klímaváltozással szembeni küzdelmet kezelné.  A magyar adat itt 30%, szintén a legmagasabb. Sorrendben ezután a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (31%), a terrorizmussal szembeni harc (24%) és a munkanélküliség leküzdése (24%) a legfontosabbak az uniós állampolgárok szerint. Magyarországon a fogyasztók jogainak, az egészségügyi szolgáltatások minőségének és elérhetőségének javítása (24%) valamint a megfizethető és biztonságos élelmiszerek és a megfelelő életszínvonal (24%) a következő a fontossági listán; ezt követi a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (21%).

Az elmúlt év során több millió polgárt mozgósítottak a főként a fiatalokra támaszkodó klímatüntetések Európa- és világszerte. A klímavészhelyzet-érzést tükrözi a 2019-es Parlameter adat is, hiszen a válaszadók abszolút többsége (52%) úgy gondolja, a klímahelyzet a legfontosabb környezeti kérdés napjainkban. Ezt a légszennyezettség (35%), tengerek és óceánok szennyezése (31%) és az erdőirtás (28%) valamint a növekvő hulladékmennyiség (28%) követi. Ezen felül tízből hat európai úgy véli, hogy a klímatüntetések hozzájárultak a politikai intézkedések számának növekedéséhez mind Európai, mind nemzeti szinteken. A magyar megkérdezettek 45%-a az éghajlatváltozást, 42%-a a növekvő hulladékmennyiséget, 36%-a pedig a légszennyezést nevezte meg, mint legégetőbb problémát.

Tízből hat európai (59%) támogatja országa EU-s tagságát

Tízből hat európai (59%) támogatja országa uniós tagságát, ami harmadik éve magas támogatottságú adat az Európai Parlament őszi Eurobarometer felmérése szerint. A 2019 októberében felvett adatok mutatják, hogy az emberek egyre elégedettebbek az Unióban működő demokráciával: az európaiak 52 százaléka érez így (3 százalékpontos emelkedés). Magyarország esetén az adat ennél magasabb: 60%. Ez a közelmúltbeli európai választások pozitív hozadéka is, hiszen a megnövekedett választói szám hozzájárul a demokráciával szembeni elégedettség-érzet növekedéséhez.

Az európai polgárok támogatják az EP erősebb szerepét is: a válaszadók 58%-a befolyásosabb EP-t szeretne a jövőben látni. Ez 7 százalékpontos emelkedés 2019 tavasza óra és ebben az indikátorban 2007 óta a legmagasabb mért adat. Magyarországon ez az arány még nagyobb növekedést mutat: 12 százalékponttal, 64 százalékra nőtt.

A nagy többség még több információt szeretne az EU-ról

Végül, de nem utolsó sorban, a 2019-es Parlameter abba is fontos betekintést enged, hogy milyen típusú tájékoztatást szeretnének az uniós állampolgárok az Unióval kapcsolatban – és milyen módon tudnának jobban bekapcsolódni az uniós szakpolitikák kialakításába. Összességében az európaiak háromnegyede (77%) szeretne az uniós intézmények munkájáról több tájékoztatást. A polgárok számára a legrelevánsabb területek az uniós törvényhozás hatása a mindennapi életre (helyi, regionális és nemzeti szinten) valamint az EP és képviselőinek tevékenysége.

A 2019-es Parlaméter felmérés (angolul)

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu