skip to content
 
 
 
2019-12-18

Határozottan elítéli a lengyelországi „LGBTI-mentes övezeteket" a Parlament

A képviselők az LGBTI-emberek hivatalos szervektől érkező hátrányos megkülönböztetésének, konkrétan a lengyel „LGBTI-mentes övezetek" kialakításának elítélését kérik a Bizottságtól.

  • • Nyolcvannál is több lengyel önkormányzat jelentette ki magáról, hogy „LGBTI-ideológiától mentes"
  • • A képviselők ismét hangsúlyozzák: uniós források nem használhatók mások hátrányos megkülönböztetésére
  • • Az iskolákban mindenhol engedélyezni kell az alapvető jogok és az LGBTI-emberek védelmének oktatását

A képviselők a szerdán 463 szavazattal, 107 ellenszavazat és 105 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban mély aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy államok, állami hivatalnokok, nemzeti és helyi önkormányzatok és politikusok egyre gyakrabban támadják a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és interszexuális (LGBTI) embereket. Erre a közelmúltból példa a romániai, a család fogalmának szűkítését célzó népszavazás kampányában elhangzott több, homofób kijelentés, a magyar és szlovén LGBTI-szociális központok elleni támadás, és a magyar, észt, spanyol, lengyel és brit választási kampány LGBTI-emberek ellen irányuló gyűlöletbeszéde.

Lengyelországnak vissza kellene vonnia az LGBTI-jogokat támadó állásfoglalásait

A képviselők különösen elítélik a 2019 eleje óta délkelet-Lengyelország több tucat városában, megyéjében és térségében alapított ún. „LGBTI-ideológia mentes" területeket. A helyi önkormányzatokat nem kötelező erejű állásfoglalásban kérik fel arra, hogy ne tegyenek semmilyen lépést az LGBTI-emberek iránti tolerancia növelésére, és ne támogassanak forrással az egyenlő jogokért harcoló civil szervezeteket. A Parlament a lépések elítélését és az LGBTI-jogokat támadó összes döntés visszavonását várja a lengyel hatóságoktól.

A képviselők emellett felkérik a Bizottságot az uniós pénzek elköltésének figyelemmel kísérésére. A Parlament szerint emlékeztetni kell a kedvezményezetteket, hogy ezek a források nem használhatók fel diszkriminációra.

Az iskolának védenie kell a gyermekek jogait

A Parlament elítéli, hogy egyes tagállamok hatóságai oktatási intézményekben és iskolákban fellépnek az LGBTI-jogokkal szemben. A képviselők emlékeztetnek: az iskolák dolga, hogy minden gyermek alapvető jogait megerősítse és védelmezze. A Bizottságtól és a tagállamoktól konkrét fellépést várnak az LGBTI-közösség tagjainak iskolai megfélelmlítését, bántalmazását és elszigetelését eredményező hátrányos megkülönböztetéssel szemben.

A képviselők végül kiemelik, hogy ugyan a legtöbb tagállamban léteznek a diszkrimináció-ellenes jogszabályok, azonban azokat nem hajtják végre maradéktalanul, így az LGBTI-emberek gyakran válnak gyűlöletbűncselekmények, gyűlöletbeszéd és hátrányos megkülönböztetés áldozatává. Emlkeztetnek: a megfelelő védelmet az a diszrimináció-ellenes uniós irányelv biztosítaná, amelyet egyes uniós miniszterek már 11 éve blokkolnak.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető

A vita felvételről (2019.11.26.)

A név szerinti szavazás eredménye

EP kutatószolgálat: Az LGBTI-emberek jogai az Unióban (2019. május, angolul)

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu