skip to content
 
 
 
2019-12-18

Szaharov-díj 2019: Ilham Tohti lánya átvette a díjat az Európai Parlamentben

A Kínában élő ujgur kisebbség jogaiért küzdő bebörtönzött aktivista, Ilham Tohti lánya apja nevében átvette a Szaharov-díjat szerdán Strasbourgban.

Ilham Tohtit szeparatizmus vádjával ítélték el 2014-ben. Az ujgur tudós és emberi jogi aktivista jelenleg a Kínai Népköztársaságban tölti életfogytiglan tartó börtönbüntetését.

„Ilham Tohti aktivista munkáján keresztül képes volt megadni a szót az ujguroknak. (...) Tohti húsz éven keresztül dolgozott azért, hogy párbeszéd induljon köztük és a Kínában élő többi nép között, és kölcsönösen próbálják megérteni egymást” - mondta a Parlament elnöke, David Sassoli a díjátadón.

„Ma örülnünk kellene, és a szólásszabadságot kellene ünnepelnünk. Ehelyett szomorú nap a mai. Ismét üres a díjazott széke, mert olyan világban élünk, ahol a gondolatszabadság nem mindig jár együtt a fizikai szabadsággal” - tette hozzá Sassoli.

Jewher Ilham a díj átvételekor így fogalmazott beszédében: „Megtisztelő, hogy ma édesapám nevében átvehetem a Szaharov-díjat az Európai Parlamentben. Hálás vagyok, hogy elmesélhetem a történetét, mert neki magának nincs erre lehetősége. Őszintén, sajnos nem tudom, hol van az édesapám. A családunk legutóbb 2017-ben hallott hírt róla”.

„Ma a Kínában élő ujgur közösség nem élhet szabadon... sem az iskolában, sem nyilvános helyeken, sem otthon. Az édesapámra, mint sok más honfitársára, rásütötték az erőszakos szélsőséges bélyegét, akinek betegségét kezelni kell, gondolkodásmódját pedig meg kell változtatni” - mondta Ilham Tohti lánya. „Az erőszakos szélsőséges bélyege az, ami miatt a kormány egymillió, vagy annál is több embert „koncentrációs táborokba” küldött, ahol az ujguroknak fel kell adniuk a vallásukat, nyelvüket és kultúrájukat, ahol az embereket kínozzák, sokuk életét is veszti”.

2017 áprilisa óta az ujgur közösségből több mint egymillió embert küldtek internálótáborokba, ahol arra kényszerítik őket, hogy lemondjanak nemzeti identitásukról és vallásukról, és fogadjanak hűséget a kínai kormánynak.

Jewher Ilham édesapja ügyének támogatását kérte a Parlamentben: „Akik itt ülnek a teremben, vagy hallgatják a beszédemet, kérdezem önöket: önök szerint van azzal gond, ahogy a kínai kormány az ujgur közösséggel bánik? Ha a válaszuk igen, akkor kérem, dolgozzunk a megoldáson”.

David Sassoli beszédében Ilham Tohti azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte, és a többi, börtönben sínylődő Szaharov-díjas számára is szabadságot kért. Ezek az emberek „azért jutottak oda, mert kiálltak az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelme mellett”, fogalmazott az elnök.

A díjátadó felvételről itt tekinthető meg. A Parlament a szerda délutáni plenáris ülésen vitát folytat az ujgurok helyzetéről. Az élő vita az EP Live és az EbS+ csatornán követhető.

Ilham Tohti

Az ujgur közösség jogaiért küzdő aktivista a Kínai Népköztársaságban tölti életfogytiglan tartó börtönbüntetését. Szeparatizmus vádjával ítélték el 2014-ben, mert társalapítója az Ujgur Online weboldalnak, amely az ujgur közösség és a kínaiak közötti megértést segíti. 2017 óta mintegy egymillió ujgurt tartanak fogva internáló tárborokban.

Szaharov-díj


A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és az emberi és alapvető jogok védelme érdekében dolgozó személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele. A díjjal 50 ezer euró jutalom is jár. Tavaly Oleg Szencov kapta a díjat.

A Szaharov-díj idei döntősei

A 2019-es Szaharov-díj döntősei Ilham Tohti mellett a brazil Marielle Franco, Chief Raoni és Claudelice Silva dos Santos és a kenyai The Restorers voltak. Tevékenységükről ide kattintva lehet többet megtudni.

További információ

A díjátadó felvételről (2019.12.18.)

David Sassoli és Jewher Ilham sajtótájékoztatója felvételről (2019.12.18.)

A Szaharov-díj honlapja

Sajtóközlemény: Ilham Tohti kapja a 2019-es Szaharov-díjat (2019.10.24., angolul)

EP kutatószolgálat: Ilham Tohti (angolul)

Videó: Ilham Tohti története

Szaharov-díj 2019: cikkeink és videóink egy helyen

Az előző évek díjazottjai

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu