skip to content
 
 
 
2019-02-12

A Parlament megerősíti az Unió katasztrófavédelmi rendszerét

A Parlament kedden támogatta a 2017-18-as erdőtüzek, viharok és áradások miatt teljesítőképességének határára ért uniós polgári védelmi rendszer modernizálását.

  • • az erőforrások egyesítése a gyorsabb és hatékonyabb reakció érdekében
  • • Új RescEU eszköztár (erdőtüzek oltására alkalmas repülőgépek, nagy teljesítményű tűzoltófecskendők, tábori kórházak)
  • • kiegészíti, nem pedig helyettesíti a nemzeti katasztrófavédelmet

A tagállami szakminiszterekből álló Tanáccsal informálisan már decemberben leegyeztetett új jogszabálytervezetnek köszönhetően a tagállamok gyorsabban és hatékonyabban reagálhatnak majd az ember által előidézett és a természeti katasztrófákra. A jogszabály ugyanis az erőforrások hatékonyabb megosztását írja elő.

RescEU

A tervezet emellett a Parlament kérésére létrehoz egy RescEU nevű eszköztartalékot is, amelyben erdőtüzek oltására alkalmas repülőgépek, nagy teljesítményű tűzoltófecskendők, tábori kórházak és sürgősségi egészségügyi egységek egyaránt megtalálhatók. A bármilyen katasztrófahelyzetben segíteni képes RescEU az Európai Bizottság döntését követően akkor lép közbe, amikor a tagállamnak nem áll elég erőforrás a rendelkezésére a katasztrófahelyzet kezelésére.

A képviselők az Európai Unió új polgári védelmi tudáshálózatát is megerősítették. A hálózat a katasztrófavédők, elsősorban a fiatal szakemberek és önkéntesek együttműködését is segíti.

A jelentéstevő szerint

„Sikerült gyorsan, még a nyár előtt elkészülnünk, hogy ne ismétlődjön meg a 2018-as görögországi és a 2017-es portugáliai helyzet. Az életmentéshez hatékony eszközökre van szükség. A munka során a szolidaritás és az európaiak biztonságának megőrzése volt a vezérelvünk” - mondta a témáért felelős olasz, néppárti képviselő, Elisabetta Gardini.

A következő lépések

A jogszabálytervezetet 620 szavazattal, 22 ellenszavazat és 35 tartózkodás mellett fogadták el. Az új szabályok a tagállami szakminiszterekből álló Tanács végső jóváhagyását követően lépnek életbe.

Háttér
Az Unió a jelenleg önkéntes alapon működő uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül koordinálja a segítséget kérő tagállam számára másik tagállamtól érkező, önkéntesen felajánlott eszközöket. Az utóbbi idők szélsőséges időjárása és egyéb természeti hatások következtében a tagállamok egyre kevésbé képesek egymásnak segíteni, különösen akkor, amikor egyszerre néznek szembe hasonló katasztrófahelyzettel. Az Unió nem rendelkezik megfelelő kapacitással a túlterhelt tagállamok megsegítésére

További információ

Az eljárás lépései

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

A szélsőséges időjárási körülmények miatt a tagállamok nehezen tudtak egymásnak segíteni

 

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu