skip to content
 
 
 
2019-02-13

A Parlament támogatja az EU-Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodást


A Parlament szerdán támogatta az Unió és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi megállapodást.

  • • a szabadkereskedelmi megállapodás legkésőbb öt éven belül minden vámot eltöröl
  • • kiindulópont a délkelet-ázsiai régió országaival a jövőben kötendő kereskedelmi megállapodásokhoz
  • • a megállapodásban a munkavállalói jogok védelme és környezetvédelem is szerepel

A szabadkereskedelmi megállapodás, amelyet 425 szavazattal, 186 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett fogadott el a Parlament, az Unió és Szingapúr közötti árukra korábban kivetett, gyakorlatilag összes vámtarifát eltávolítja.

A szerződés liberalizálja a szolgáltatások kereskedelmét, így például európai lakossági bankfiókok nyílhatnak Szingapúrban. A megállapodás védelmet nyújt az olyan különleges európai termékeknek, mint például Magyarországról a szegedi téliszalámi, vagy a tokaji bor. További előny, hogy megnyílik Szingapúr közbeszerzési piaca az európai vállalatok, többek között a vasúti beruházások iránt érdeklődő cégek előtt. Különösen fontos a Parlament számára, hogy a megállapodás megerősíti a munkavállalói jogokat, és környezetvédelmi kitételeket is tartalmaz.

Kiindulópont Ázsiába

A szabadkereskedelmi megállapodás az első az Unió és egy, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN) tag ország között, ezért a szerződés a térséggel kötendő további megállapodások mintájául is szolgál. A döntést magyarázó állásfoglalásban a képviselők leszögezik: ez a tény különösen annak fényében fontos, hogy az Unió kereskedelmi partnerként többé nem támaszkodhat az Egyesült Államokra. Az állásfoglalást 431 szavazattal, 189 ellenszavazat és 52 tartózkodás mellett fogadták el.

A szabadkereskedelmi megállapodás további részleteiről itt tájékozódhat (angolul).

Beruházási bíróság a viták rendezésére

A Parlament 436 szavazattal, 203 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett egy Unió-Szingapúr közötti beruházásvédelmi megállapodásról is döntött, amely az államok és beruházók közötti vitás ügyeket független bíróságok révén kívánja megoldani. Emellett 537 szavazattal, 85 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett támogatta az Unió és Szingapúr közötti egyezséget a kereskedelmen túli területekre kiterjesztő partnerségi és együttműködési megállapodásról is.

 

A jelentéstevő szerint

„A Parlament megmutatta, hogy elkötelezett a szabályokon alapuló kereskedelmi rendszer mellett: most az Unió tartja életben a tisztességes és szabad kereskedelmet. A szabadkereskedelmi megállapodás még jobban megnyitja a szingapúri piacot az uniós cégek előtt, emellett a fejlődő délázsiai országok fel is utat nyit. A megállapodás a munkavállalók jogaira és a környezetvédelemre is figyelmet fordít. A beruházásvédelmi megállapodás az Unió vitarendezésre megalkotott új megközelítését tükrözi, és felvált 13 olyan, a tagállamok és Szingapúr között korábban aláírt kétoldalú szerződést, amelyek problémás megoldást tartalmaznak a befektetők és államok közötti viták rendezésére”- mondta a szabadkereskedelmi és a beruházásvédelmi megállapodásért a Parlamentben felelős brit szocialista képviselő, David Martin.

A következő lépések

A szabadkereskedelmi megállapodás a szerződés végleges tanácsi elfogadását követő második hónap első napján lép majd életbe. A beruházásvédelmi és a partnerségi és együttműködési megállapodás életbe lépéséhez először a tagállamoknak kell ratifikálniuk azt.

Háttér

Szingapúr az Unió messze legjelentősebb kereskedelmi partnere a délkelet-ázsiai régióban, amely az Unió és a régió közötti kereskedelem harmadáért, a kétoldalú beruházásoknak pedig kétharmadáért felelős. Tízezernél is több európai vállalat Szingapúrban tartja fenn regionális irodáját

További információ

 

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2019.2.13.)

A plenáris vita felvételről (2019.2.12.)

Jelentéstevő: David Martin (S&D, Egyesült Királyság)

Az eljárás lépései (szabadkereskedelmi megállapodás, angolul)

Az eljárás lépései (beruházásvédelmi megállapodás)

EP kutatószolgálat: az EU-Szingapúr közti szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi megállapodások (angolul)

EU-Szingapúr közötti kereskedelem (Európai Bizottság, angolul)

Szabadon elérhető kép- és hanganyag

 

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu