skip to content
 
 
 
2019-02-12

Az EP a bebörtönzött újságírók szabadon bocsátását követeli

A Parlament elnöke, Antonio Tajani támogatásáról biztosította a Venezuelában fogva tartott újságírókat, és megemlékezett a decemberi strasbourgi támadásban életét vesztett két újságíróról.

Az ülés megnyitása előtt ünnepélyes keretek között a decemberi strasbourgi támadásban elhunyt két újságíróról: Antonio Megalizziról és Bartosz Orent-Niedzielskiről nevezték el az Európai Parlament rádió stúdióját, ahol ezentúl tábla is megemlékezik róluk. Az eseményen a Parlament elnöke, Antonio Tajani is részt vett.  A februári ülés megnyitásán a képviselők lerótták tiszteletüket a két újságíró jelen lévő családja előtt.

A Parlament figyelemmel követi a venezuelai eseményeket, mondta Tajani, hozzátéve: az országban bebörtönzött újságírókat azonnal szabadon kell engedni.

 

A napirend változása

Hétfő

A Nagy ragadozókról szóló, szóbeli választ igénylő kérdés a Bizottság felszólalásává változott. A vitát állásfoglalás zárja, amelyről a márciusi első plenáris ülés dönt.

Kedd

Az interszexuálisok jogairól szóló, szóbeli választ igénylő kérdéshez hozzáadták „Az LGBTI cselekvési terv 2019-2023 jövőre" címmel a Bizottsághoz intézett szóbel választ igénylő kérdést állásfoglalással.

Szerda

A 18:00 és 24:00 közötti időszakban első vitaként tűzték napirendre a Bizottság alelnökének és külügyi főképviselőjének az „INF-szerződés jövője és annak hatása az Unióra" című felszólalását.

Felvették a napirendre a „A kínai technológiai jelenlét uniós terjedésével kapcsolatos biztonsági fenyegetettség, és annak csökkentésére irányuló uniós lépések" című tanácsi és bizottsági felszólalást. A vitát állásfoglalással zárják, amelyről márciusban szavaz a Ház.

 

Szakbizottsági kérések a Tanáccsal és Bizottsággal folytatott tárgyalások megkezdésére

Több szakbizottság döntött úgy, hogy az Eljárási Szabályzat 69c szabályának értelmében tárgyalásokat kezd a többi intézménnyel. A határozatok a plenáris weboldalán tekinthetők meg.

Ha kedd éjfélig nem érkezik kérés arra vonatkozóan, hogy a döntésekről szavazzon a Parlament, akkor a szakbizottságok elkezdhetik a tárgyalásokat.

További információ

Az ülésnyitás felvételről (2019.2.11.)

EbS+ (2019.2.11.)

Végső napirendtervezet

Hírlevél

Élő közvetítés a plenáris ülésről

Sajtótájékoztatók és egyéb események élő közvetítése

A Parlament multimédia-központja

A februári plenáris ülés megnyitója © European Union 2019 – Source: EP"

 

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu