skip to content
 
 
 
2019-02-14

Külföldi működőtőke-befektetés: ezentúl alaposabb uniós átvilágítás

A Parlament csütörtökön támogatta az első uniós szintű, külföldi működőtőke-átvilágítási rendszer felállítását, amely a stratégiai ágazatok védelmét hivatott szolgálni.

  • • most először van az Uniónak eszköze az ide érkező külföldi működőtőke (FDI) ellenőrzésére nemzetbiztonsági és közbiztonsági megfontolások alapján
  • • központban az érzékeny ágazatok és technológiák, ahová homályos hátterű, idegen kormányokhoz kapcsolódó vagy állami tulajdonú cégek kívánnak befektetni
  • • az uniós tagállamoknak együtt kell működni és megosztani egymással a tervezett FDI-re vonatkozó információt; a Bizottság véleményt fogalmaz a befektetésről

Bár az EU továbbra is nyitott a külföldről érkező működőtőke befektetés (FDI) számára, az Unióba érkező befektetéseket mégis át kell világítani ahhoz, hogy azok ne jelentsenek veszélyt az Unió stratégiai érdekeire. Az átvilágítás mikéntjéről a Parlament és a tagállami szakminiszterekből álló Tanács között korábban megszületett informális megállapodást most 500 szavazattal, 49 ellenszavazat és 56 tartózkodás mellett fogadták el.

A Parlament döntésének eredményeképpen létrejött az első, Unió-szintű rendszer, amely segíti az FDI tagállamokban végzett, köz- és nemzetbiztonsági alapú átvilágítását.

A stratégiai ágazatok védelme

Az új jogszabály az olyan érzékeny szektorokat védi majd, mint többek között az energetika, a közlekedés, a kommunikáció, az adatforgalom, az űrtudomány, és a pénzügy. A kritikus technológiák között a félvezetők, a mesterséges intelligencia, és a robotika szerepel. A Parlament tárgyalói a vízszolgáltatást, az egészségügyet, a védelmi rendszereket, a médiát, a biotechnológiát és az élelmiszerbiztonságot is felvették a védett szektorok listájára.

Fokozott együttműködés, tagállami nyomás

A képviselők a jogszabályban nagyobb hangsúlyt helyeztek az információcserét szolgáló tagállami együttműködésre. A tagállamok ezentúl véleményezhetik az egymás területén tervezett befektetéseket. Az Európai Bizottság is kérhet információt és kiadhat véleményt, de a beruházásról továbbra is a tagállam hozza meg a végső döntést.

A jelentéstevő szerint

„Az „Európa, amely megvéd” elve valósággá vált. Ezzel a mechanizmussal felléphetünk az iparunkat, a technológiáinkat és a stratégiai érdekeinket fenyegető veszély ellen. A téma érzékenysége, némi vonakodás és a nagyon erős nyomás ellenére sikerült gyorsan létrehozni ezt az eljárást. Európa továbbra is nyitva áll a külföldi beruházások előtt, de kezébe veszi a sorsát” - mondta a témáért a Parlamentben felelős francia néppárti képviselő, Franck Proust.

A következő lépések

A Tanács várhatóan a március 5-i ülésén fogadja el hivatalosan a jogszabálytervezetet. A rendelet az Unió hivatalos lapjában történő megjelenés után másfél évvel lép hatályba.

Háttér

Jelenleg az Unió 14 országában működik már beruházás-átvilágító rendszer (Magyarországon, Ausztriában, Dániában, Németországban, Finnországban, Franciaországban, Lettországban, Litvániában, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban), azonban a mechanizmusok mind az általuk vizsgált terület, mind felépítés tekintetében jelentősen eltérnek egymástól. Egy-egy adott uniós országban tervezett külföldi közvetlen beruházás a tagállam szomszédait is érintheti: a rendelettervezet ezekkel a hatásokkal is foglalkozik.

Az elmúlt húsz év során radikálisan átalakult az Európába áramló közvetlen külföldi működőtőke-befektetések szerkezete. Egyre több beruházás érkezik fejlődő országokból; a kínai befektetések mennyisége például hatszorosára, a brazil tízszeresére, az orosz pedig kétszeresére nőtt, a külföldi tőke elsősorban a csúcstechnológiai ágazatokat célozza, és gyakran állami tulajdonú vagy állami befolyás alatt álló vállalatok révén.

További információ

 

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2019.2.14)

A plenáris vita felvételről (2019.2.13)

A sajtótájékoztató felvételről (2019.2.13.)

Jelentéstevő: Franck Proust (EPP, Franciaország)

Az eljárás lépései

EP kutatószolgálat: Uniós mechanizmus az FDI-átvilágításhoz (angolul)

FDI - uniós átvilágítási mechanizmus (az Európai Bizottság összefoglalója, 2017., angolul)

Szabadon elérhető kép- és hanganyag

 

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu