skip to content
 
 
 
2019-01-31

Az Európai Parlament Venezuela legitim elnönének ismerte el Juan Guaidót

Az Európai Parlament csütörtökön a venezuelai alkotmány értelmében az ország legitim ideiglenes elnökének ismerte el Juan Guaidót.

  • • a képviselők visszautasítanak minden kísérletet a válság erőszakos megoldására
  • • kapcsolattartó csoport létrehozását javasolják az új választásokkal kapcsolatos egyeztetésre
  • • legyen vége az emberi jogok megsértésének Venezuelában
  • • engedjék azonnal szabadon az őrizetbe vett újságírókat

A képviselők felkérték az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, Federica Mogherinit, hogy a tagállamokkal együtt „ismerje el Juan Guaidót az ország egyetlen legitim ideiglenes elnökének addig, amíg nem írnak ki új szabad, átlátható és hiteles elnökválasztásokat a demokrácia helyreállítása érdekében”.

A 439 szavazattal, 104 ellenszavazat és 88 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők teljes támogatásukról biztosítják a nemzetgyűlést mint Venezuela egyetlen legitim demokratikus testületét, amelynek hatásköreit helyre kell állítani és tiszteletben kell tartani, beleértve a képviselők előjogait és biztonságát is.

Juan Guaidó elnökként való elismerését követően az Uniónak és a tagállamoknak a legitim hatóságok által kinevezett képviselőket is el kellene ismernie, tette hozzá a Ház.

 

Vonják felelősségre az erőszakért felelősöket

A Parlament elítéli az elnyomást és az erőszakot, amelyek végül gyilkossághoz és többek megsérüléséhez vezettek, é felszólítják a de facto hatóságokat, hogy hagyjanak fel az emberi jogok megsértésével, állítsák törvény elé az erőszakért felelősöket, és biztosítsák az alapjogok és az emberi jogokat teljes körű tiszteletben tartását.

A képviselők emellett elítélték az eseményekről tudósító újságírók őrizetbe vételét, és azonnali szabadon bocsátásukat követelik.

 

Kapcsolattartó csoport létrehozása

A képviselők felszólítják az Unió főképviselőjét, hogy a régió országaival és egyéb kulcsszereplőkkel hozzon létre a 2018. október 15-i Külügyi Tanács ülésén elfogadott döntésben leírt kapcsolattartó csoportot, amely közvetíteni tudna „a szabad, átlátható és hiteles elnökválasztások kitűzésére irányuló megállapodás kialakításában egy megállapodás szerinti menetrend, az összes szereplőre vonatkozó egyenlő feltételek, az átláthatóság és a nemzetközi megfigyelés alapján”.

 

Háttér

Nicolás Maduro venezuelai elnök eltávolításának céljából az ellenzéki többségű országgyűlés elnöke, Juan Guaidó január 23-án Venezuela átmeneti elnöknek nyilvánította ki magát. Guaidót több ország, köztük az Egyesült Államok, Kolumbia, Argentína, Brazília, Chile és Kanada azonnal elismerte.

Az Európai Unió részéről Federica Mogherini főképviselő január 26-án teljes támogatásáról biztosította az országgyűlést mint demokratikusan megválasztott intézményt, amelynek jogait és felhatalmazását vissza kell állítani és tiszteletben kell tartani. Mogherini a nemzetközi demokratikus normáknak és a venezuelai alkotmányos rendnek megfelelő, szabad, átlátható és hiteles elnökválasztás megtartását sürgette.

A főképviselő figyelmeztetett: „amennyiben a következő napokban Venezuelában nem jelentik be megfelelő garanciák melletti, új választások megrendezését, akkor az EU további, köztük az ország vezetésének elismerésére irányuló lépéseket tesz.”

Venezuela mély társadalmi, gazdasági és demokratikus válságban van. Az országból már több mint három millióan kivándoroltak, az infláció pedig több mint egy millió százalékos.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2019.1.31.)

A plenáris vita felvételről (2019.1.31.)

Antonio Tajani: Maduronak mennie kell. A szabad és tisztességes választások révén végbemenő, békés átmenet elengedhetetlen (2019.1.24., angolul)

A külügyi bizottság elnöke, David McAllister a venezuelai demokratikus átmenet mellett emel szót (2019.1.24., angolul)

Állásfoglalás: A migrációs válság és a humanitárius helyzet Venezuelában és határain (2018.7.5.)

Állásfoglalás: Elnökválasztás Venezuelában (2018.5.3.)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu