skip to content
 
 
 
2019-07-17

A plenáris a finn elnökség célkitűzéseit vitatta meg

A képviselők Antti Rinne finn miniszterelnök és Jyrki Katainen bizottsági alelnök részvételével tekintették át a finn tanácsi elnökség célkitűzéseit.

A Tanács hat hónapos finn elnökségének fókuszában az éghajlatváltozás megfékezésében játszott globális vezető szerep, a közös értékek és a jogállamiság, a versenyképesség és a társadalmi integráció, és az átfogó biztonság áll, fogalmazott Rinne miniszterelnök.

„Áttekintjük a jogállamiságról a Tanácsban folytatott párbeszédet, amelyet szisztematikusabbá és célravezetőbbé szeretnénk tenni. Arról is folytatnunk kell a párbeszédet, hogy hogyan teremthető szorosabb kapcsolat az uniós támogatások megkapása és a jogállamiság tiszteletben tartása közé. Célunk, hogy olyan kiegyensúlyozott és hatékony mechanizmust állítsunk működésbe, amely az uniós forrásokat a jogállamisághoz köti" - jelentette ki a finn miniszterelnök.

Az Európai Bizottság teljes összhangban van a finn elnökség célkitűzéseivel Jyrki Katainen alelnök szerint, aki az ambíciózus éghajlati célokat emelte ki: „Ha a környezetvédelemről van szó, akkor Finnország saját példájával mutatja az utat."

A képviselők üdvözölték a finn elnökség prioritásait, különösen ami a jogállamiság kérdésének kezelését és Európának az éghajlatváltozás területén játszott vezető szerepét illeti. Többen kiegyensúlyozott megoldást várnak az Unió hosszú távú költségvetésére vonatkozóan. A migráció, a közös agrárpolitika és az átláthatóság kérdésében szintén közös munkára számít a Ház.

További információ

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu