skip to content
 
 
 
2019-11-27

Az „Isten létezik és Petrunijának hívják" nyerte a Parlament 2019-es Lux-filmdíját

Az „Isten létezik és Petrunijának hívják" c. észak-macedón, belga, szlovén, horvát és francia koprodukció nyerte a Parlament 2019-es Lux-filmdíját, jelentette be David Sassoli elnök szerdán.

„Nem mindig egyszerű megbírkózni a mindennapos feladatainkkal anélkül, hogy bele ne vesznénk a parlamenti munka technikai részleteibe. De meg kell próbálnunk érzéseinket is megmutatni és új nyelveken megszólalni. A Lux-filmdíj nagyszerű segítséget nyújt ehhez. Meg kell ragadnunk a lehetőséget, hogy a Lux-filmdíjra kiválogatott filmek témáiról: a bevándorlásról, az egészségügyi ellátáshoz való jogról, a feminizmusról és a politikai etikáról beszélgessünk. Izgalmas kihívás az éghajlati vészhelyzetről, a gyarmati múltról, vagy a társadalmi modellről filmek kapcsán beszélni, és ösztönöznünk kell az ilyen párbeszédet. Ez az egyetlen parlament a világon, amely filmdíjat ítél oda. Legyünk büszkék rá. Éljen a szólásszabadság, az európai mozi, a Lux-filmdíj!"- mondja a három döntősnek gratulálva Sassoli elnök.

Teona Strugar Mitevska rendező Isten létezik és Petrunijának hívjákcímű filmje Észak-Macedónia, Belgium, Szlovénia, Horvátország és Franciaország koprodukciójában készült. A film egy fiatal, munkanélküli nő történetét meséli el, aki vízkeresztkor megnyeri a vízbe dobott szent keresztért folytatott versenyt. Győzelmével hirtelen egy korábban csak férfiak számára nyitott vallásos hagyomány közepén találja magát. A film a konzervatív társadalmak béklyója ellen folytatott feminista küzdelem egyik jelentős alkotása.

A 2019-ben a döntőbe jutó másik két film Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld (Dánia, Norvégia, Svédország, Belgium)és Rodrigo SorogoyenA rendszer (Spanyolország, Franciaország) című filmje.

A díjátadás után az Európai Parlament alelnöke, Dobrev Klára (S&D, Magyarország) és a Kulturális Bizottság elnöke, Sabine Verheyen (EPP, Németország) a három film rendezőjével és producereivel együtt 15:30 órától sajtótájékoztatót tart. amely élőben itt követhető.

A 2019-es Lux filmdíjról és a filmek kiválasztásának folyamatáról itt olvashat többet (angolul).

További információ

Sassoli elnök díjátadó beszéde (angolul)

Szabadon felhasználható videófelvétel a díjátadásról

A 2019-es Lux-filmdíj honlapja

EP infografika: Lux-filmdíj: Bepilantás az európai moziba (angolul)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag, 2019-es Lux-filmdíj

A Lux-filmdíj honlapja

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu