skip to content
 
 
 
2019-11-28

Isztambuli Egyezmény: minden tagállamnak késlekedés nélkül ratifikálnia kell, mondja a Parlament

  • Az első nemzetközi, jogilag kötelező erejű eszköz a nemen alapuló erőszak megakadályozásáért
  • A képviselők a nők elleni erőszakot felvennék az uniószerte bűncselekményként kategorizált tettek közé
  • Háromból egy nő esik áldozatul fizikai vagy szexuális erőszaknak

A nők elleni erőszak megállítása érdekében minden tagállam ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, szólították fel a képviselők az Unió országait csütörtökön.

Az 500 szavazattal, 91 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott, nem törvényerejű állásfoglalásban a képviselők felszólítják a tagállami szakminisztereket tömörítő Tanácsot: sürgősen zárja le a nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezmény, azaz az Isztambuli Egyezmény uniós ratifikációs folyamatát. A Parlament az egyezményt még nem elfogadó hét tagországot - Magyarországot, Bulgáriát, Csehországot, Litvániát, Lettországot, Szlovákiát és az Egyesült Királyságot - annak késedelem nélküli ratifikációjára szólítja fel.

A képviselők elítélik, hogy egyes tagállamokban támadják az egyezményt és kampányolnak ellene, mert a nyilvánosságot célzó kampányok az egyezmény tartalmának szándékos félreértelmezésén és valótlanságok állításán alapulnak.

A képviselők felkérik a Bizottságot, hogy az a következő Európai Társadalmi Nem Stratégiában helyezzen kiemelt hangsúlyt a nemi alapú erőszak elleni fellépésre. Arra is kérik a Bizottságot, hogy az nyújtson be a nemen alapuló erőszak minden formájára - tehát az online zaklatásra és erőszakra is - kiterjedő előterjesztést, és javasolja, hogy a nők elleni erőszakot vegyék fel az uniószerte bűncselekményként kezelt tettek sorába.

A tagállamoknak megfelelő finanszírozással és az érintett szervezetek emberi erőforrásainak biztosításával garantálniuk kell az egyezmény megfelelő végrehajtását és betartatását. Az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek (bírák, orvosok, rendőrök, stb.) megfelelő képzése különösen fontos.

A Parlament végül ismét kiállt amellett, hogy a Jogok és értékek programon belül 193,6 millió eurót a nemen alapuló erőszak megelőzésére és az ellene való fellépésre kellene elkülöníteni.

Háttér

Az Európa Tanács nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezménye, azaz az Isztambuli Egyezményt 2011-ben fogadták el, az Unió pedig 2017 júniusában írta alá. Ez az első ilyen jellegű nemzetközi megállapodás a nők védelmében: az ezt ratifikáló államoknak átfogó, jogilag kötelező érvényű normákat kell követniük a nemen alapuló erőszak megelőzésére, az áldozatok védelmére és az elkövetők megbüntetésére.

Az Alapjogi Ügynökség 2014-es felmérése szerint az Unióban minden harmadik nő fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozata lesz 15 éves kora után. A nők 55 százalékának kell szembenéznie valamilyen fajta szexuális zaklatással (11 százalékuk online). Húszból egy nőt megerőszakolnak.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz olvasható (2019.11.28.)

A vita felvételről (2019.11.25.)

A Parlament állásfoglalása az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozásról (2017.9.12.)

EP kutatószolgálat: Nők elleni erőszak az Unióban - helyzetkép (2019.9.2., angolul)

EP kutatószolgálat: Az Iszambuli Egyezmény, a nők és lányok elleni erőszak visszaszorításának eszköze (angolul)

Az eljárás lépései

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu