skip to content
 
 
 
2019-10-24

A képviselők szankciókkal sújtanák Törökországot a szíriai hadművelet miatt

A képviselők határozottan elítélték az északkelet-szíriai egyoldalú török beavatkozást, és Törökországot csapatai kivonására szólították fel csütörtökön.

  • A török támadás miatt legalább 300 ezren otthonuk elhagyására kényszerültek
  • Fennáll annak a veszélye, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap
  • Elfogadhatatlan, hogy a török elnök a menekültekkel zsarolja Európát
  • A Parlament ENSZ-vezette biztonsági övezetet kér Szíria északi részén

A Parlament a kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban rámutat, hogy az északkelet-szíriai török beavatkozás a nemzetközi jog súlyos megszegését jelenti, amely az egész térség stabilitását és biztonságát aláássa.

ENSZ-vezette biztonsági övezetet észak-Szíriában

A török hadművelet kezdete óta számos civil és katonai áldozat mellett legalább 300 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, idézik a képviselők az ENSZ adatait. A képviselők szerint Szíria északi részén az ENSZ által irányított biztonsági övezetet kellene létrehozni.

A Parlament határozottan elutasítja az északkelet-szíriai határ mentén húzódó ún. „biztonsági övezet" létrehozására irányuló török tervet, és aggodalmának ad hangot, hogy az amerikai-török fegyverszünet jogalapot teremthet a terület tartós török megszállására.

Erőre kaphat az Iszlám Állam

A Parlament szolidaritását fejezi ki a kurd néppel, hangsúlyozva a kurdok, elsősorban a kurd nők fontos hozzájárulását az Iszlám Állam ellen harchoz. A képviselők rendkívül aggasztónak tartják azokat a híreket, amelyek szerint a török offenzíva alatt az Iszlám Állam többszáz harcosa szökött meg a börtönökből. Ez pedig azzal a kockázattal jár, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap.

Zsaroló török elnök

A képviselők elfogadhatatlannak tartják, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök „fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük".

A Parlament felszólítja a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökország ellen. A képviselők a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolják.

További információ

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu