skip to content
 
 
 
2019-10-24

Hiba, hogy nem kezdődnek csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával

Albánia és Észak-Macedónia teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket, a halasztás hiba, fogalmaz egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásában a Parlament.

A Parlament mélységes csalódottságának ad hangot azért, mert az európai állam- és kormányfők október 17-18-i csúcstalálkozóján nem sikerült döntésre jutni a két országgal folytatandó csatlakozási tárgyalások elindításáról.

A képviselők bírálják Franciaország, Dánia és Hollandia ellenkezését, és kijelentetik, hogy az elmúlt pár évben Albánia és Észak-Macedónia jelentős erőfeszítéseket tett, és eleget tesz a csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó uniós követelményeknek.

A képviselők elismerésüket fejezik ki Észak-Macedóniának, hogy az több nehéz, kétoldalú kérdést rendezett szomszédaival, és üdvözlik az új albán igazságügyi reformokat.

Stratégiai hiba

A Parlament hangsúlyozza: a döntés elodázásával az Unió vezetői stratégiai hibát követtek el, amely kétségbe vonja az Unió szavahihetőségét és a többi esetleges tagjelölt országnak is negatív üzenetet küld. Ráadásul Albániában és Észak-Macedóniában megnőhet az olyan külső szereplők befolyása, amelyek tevékenysége nem az európai értékrendet és érdekeket követi.

A bővítési folyamat egyes tagállamok által szorgalmazott reformja nem gördíthet akadályt Albánia és Észak-Macedónia elé, hiszen a két ország már teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó követelményeket. A tagjelölt országokat objektív kritériumok szerint, saját érdemeik alapján kell értékelni, nem pedig az egyes tagállamok belpolitikai menetrendjeinek megfontolásai alapján, fogalmaz a Parlament.

Most kell megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat

A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy cselekedjenek felelősségük tudatában Albánia és Észak-Macedónia ügyében, és hozzanak egyhangú, pozitív döntést a Tanács következő ülésén. A Parlamentnek pedig fokoznia kellene a demokráciát támogató tevékenységeit annak érdekében, hogy a helyi parlamentek a demokratikus reformok motorjaként működhessenek a Nyugat-Balkánon.

Az állásfoglalást 412 szavazattal, 136 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett fogadták el.

További információ

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu