skip to content
 
 
 
2019-09-26

A biztosjelöltek meghallgatása - gyakorlati tudnivalók

Az alábbiakban az új Bizottság megválasztásával és a biztosjelöltek szeptember 30-án kezdődő meghallgatásával kapcsolatos információkat olvashat.

A meghallgatások felépülése

A meghallgatások részletes menetrendjét itt találhatja (angolul). A magyar biztosjelölt, Trócsányi László meghallgatása a tervek szerint jövő hét kedden (október elsején) 18:30 órától 21:30-ig tart, a helyszíne a JAN 2Q2 terem.

A meghallgatások időtartama három óra. A biztosjelölt 15 perces bevezetőt tart, ezt követik a képviselők kérdései. A képviselők összesen 25 kérdést tehetnek fel: egy perc jut a kérdésre, ezt a biztosjelölt három perces válasza követi, majd a képviselőnek lehetősége van egyszer visszakérdezni. A meghallgatás végén a jelölt öt percben összegezheti mondandóját.

Ha a biztosjelölt tárcája teljes egészében egy parlamenti bizottság szakterületére esik, akkor a meghallgatáson csak az illetékes bizottság vesz részt. Azonban több biztosjelölt esetében előfordul, hogy az általuk kezelt tárca több bizottság szakterületét érinti. Ilyenkor a meghallgatás egyenrangú vagy társult bizottságok előtt zajlik.

A meghallgatások értékelése

Az illetékes bizottság elnöke (vagy bizottságok elnökei) és a képviselőcsoportok képviselői (ún. kooordinátorok) a meghallgatás után azonnal (a késő esti meghallgatások esetében előfordulhat, hogy másnap reggel) összeülnek, hogy kiértékeljék a meghallgatott biztosjelölt szereplését.

A koordinátorok az értékelési folyamat lezárultát követő 24 órán belül nem nyilvános levélben tudatják a Bizottsági Elnökök Értekezletével, hogy álláspontjuk szerint a biztosjelölt alkalmas-e arra, hogy tag legyen a Biztosi Testületben, és hogy ellássa a neki szánt feladatot.

A koordinátorok javasolhatják, hogy a plenáris ülés támogassa a biztosjelölt jelöltségét. A biztosjelölt támogatáshoz a koordinátorok legalább kétharmadának szavazata szükséges.

Ha nincs meg a kétharmad, akkor a koordinátorok először újabb írott kérdéseket intézhetnek a jelölthöz. Ha a beérkezett válaszok továbbra sem meggyőzőek, akkor a fennmaradó kérdések tisztázására a meghallgatás folytatható (legfeljebb másfél órában, és az Elnökök Értekezletének jóváhagyásával).

Ezt követően a jelölt támogatásához a koordinátorok ismét legalább kétharmadának szavazatára van szükség. Ennek hiányában az elnök bizottsági ülést hív össze, ahol a teljes szakbizottság titkos szavazással, egyszerű többséggel dönt arról, hogy javasolják-e a jelölt jóváhagyását a plenáris ülés számára.

Végeredmény és a meghallgatások lezárása

A Bizottsági Elnökök Értekezlete október 15-én a meghallgatások eredményét továbbítja az Elnökök Értekezletének. Ez utóbbi áttekinti az illetékes bizottságok értékelő leveleit és a Bizottsági Elnökök Értekezletének ajánlását, és a végső értékelés elvégeztével október 17-én hivatalosan lezárja a meghallgatásokat. Az Elnökök Értekezlete emellett az értékelő levelek nyilvánosságra hozatalát is jóváhagyja, amely azonnal megtörténik.

Szavazás a plenáris ülésen október 23-án

A meghallgatások lezárását követően az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen a strasbourgi plenáris ülés előtt bemutatja a teljes Biztosi Testületet és annak programját.

Felszólalását vita követi, ahol bármelyik képviselőcsoport, vagy a Parlament képviselőinek legalább huszada állásfoglalási indítványt nyújthat be.

A Biztosi Testület jóváhagyásához a Parlament támogatása szükséges (a leadott szavazatok többségével).

A név szerinti szavazásra várhatóan október 23-án kerül sor. A Parlament által jóváhagyott Bizottságot hivatalosan az Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel.

Audiovizuális szolgáltatások és webstreaming

A meghallgatások az EP Live csatornán élőben követhetők.

A Parlament Multimédiás központja HD minőségű videófelvételeket, nagyfelbontású fotókat és hanganyagot biztosít a tudósítóknak (a „Csomagok" címke alatt, meghallgatásonként csoportosítva).

A HD videók és a nagyfelbontású fotók a meghallgatások kezdetét követően 30 perccel válnak elérhetővé, párhuzamosan az élő eseménnyel.

A Karamanlis-átjárón lévő standup-helyeken saját eszközökkel csatlakozhat a hálózathoz. Foglaláshoz írjon emailt az avplanning@europarl.europa.eu címre.

A tévéstábok és fotósok a termek hátsó részén csatlakozhatnak rá az élő közvetítésre.

A meghallgatások helyszíne és extra hallgatótermek

A meghallgatásoknak helyet adó két terem (JAN 2Q2 és JAN 4Q2) utolsó üléssorát tartjuk fenn a média számára. Előre nem lehet névre szóló helyet foglalni, a helyeket érkezési sorrendben tudják majd elfoglalni. Ezért érdemes időben érkezni, mivel a meghallgatás elkezdődtével nem biztos, hogy marad még hely. Kérjük, hogy ha a meghallgatás közben érkezne vagy szeretné elhagyni a termet, ezt a hátsó kijáraton és lehetőleg halkan tegye.

A meghallgatásokat két hallgatóteremben nagy kivetítőkön lehet még követni abban az esetben, ha a teremben nem lenne elég hely a média számára. A hallgatótermek a JAN 4Q1 és a JAN 6Q2 lesznek.

Akkreditáció és belépés

Nincs szükség külön akkreditációra a meghallgatások követéséhez. Az intézményközi belépővel vagy éves parlamenti belépővel rendelkezők a megszokott módon léphetnek be a Parlamentbe.

A meghallgatásoknak otthont adó JAN épület bejárata este 10 óráig használható. A Parlament Rue Wiertzre nyíló főbejárata és a parkoló egész héten éjjel-nappal nyitva lesz. A JAN épület büféje 22:30-ig működik.

Ha egyenesen a meghallgatásra menne, akkor javasoljuk, hogy használja a JAN épület bejáratát. A Parlament PHS épületben lévő sajtó- és látogatói bejáratán is érkezhet, itt a tudósítók külön bejáraton léphetnek majd be.

A belépővel nem rendelkezők a Parlament regisztrációs oldalán igényelhetnek rövid távra szóló belépőt, amely a PHS-1C029 irodában vehető át (PHS épület, Rue Wiertz, sajtóbejárat)

A meghallgatások időszakában az akkreditációs iroda az alábbi nyitva tartási rend szerint üzemel:

szeptember 30., hétfő – október 3., csütörtök: 8:30 – 19:30

október 4., péntek: 8:30 – 13:00

október 7., hétfő:8:30 -17:45

október 9., kedd:08:30 -19 :30

További információ

A meghallgatások weboldala

Multimédiás csomagok

Parlamenti sajtóakkreditáció és elérhetőségek

Európai Parlament kutatószolgálata: A biztosjelöltek parlamenti meghallgatása (háttér, angolul)

A meghallgatásokra vonatkozó szabályok az Eljárási szabályzatból (VII. melléklet)

A Bizottság megválasztására vonatkozó szabályok az Eljárási szabályzatból (125. cikk)

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu