skip to content
 
 
 
2020-04-03

Az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülést tart április 16-17-én

 Az EP elnöke és a képviselőcsoportok vezetői rendkívüli plenáris ülés összehívásáról döntöttek annak érdekében, hogy folytatódjon a COVID-19 elleni fellépéshez szükséges parlamenti munka.

A Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló testület, az Elnökök Értekezlete csütörtöki videókonferenciáján úgy döntött, hogy rendkívüli plenáris ülést hív össze áprils 16-17-én Brüsszelben.

A napirenden a Tanáccsal és a Bizottsággal folytatott vitát követően a COVID-19 járvánnyal és annak következményeivel kapcsolatos, közös uniós válaszlépés szerepel. A témáról a Parlament állásfoglalásról szavaz. A Parlament készen áll arra, hogy az Európai Bizottság által javasolt bármely további, időben beérkező költségvetési vagy jogalkotási javaslatról szavazzon az áprilisi plenáris ülésen.

Az Elnökök Értekezlete felülvizsgálta a Parlament naptárát, amely a parlament iirányító szervek, a szakbizottságok és a képvsleőcsoportok távértekezleteit tartalmazza.

Magyar veszélyhelyzeti intézkedések

A képviselőcsoportok vezetői emellett aggodalmuknak adtak hangot a Magyarországon a héten elfogadott, veszélyhelyzeti intézkedésekkel kapcsolatban. A képviselőcsoportok többsége felkérte a Parlament elnökét, David Sassolit, hogy a képviselők aggodalmait juttassa el a Bizottsághoz. A képviselőcsoportok vezetői a helyzet felmérését és az Európai Unió Szerződése 7. cikkében szereplő eljárás ismételt elindítását kérik a Bizottságtól. Az eljárás révén az Európai Unió elérheti, hogy az Európai Unió alapértékei ne kerüljenek veszélybe.

Távolról történő szavazás és közegészségügyi intézkedések

Az Európai Parlament által elfogadott, a COVID-19 járvány terjedésének korlátozását célzó intézkedések nincsenek hatással a jogalkotási munkára. A Parlament korlátozottan működik, de továbbra is betölti jogalkotói, költségvetési és ellenőrzési feladatát.

A Parlament alternatív, távolról történő szavazási módszer bevezetése mellett döntött. A döntésre közegészségügyi alapon került sor. A szavazás során megfelelő garanciák biztosítják, hogy a szavazás során a képviselők szavazatai egyéniek és szabadok maradnak

További információ

David Sassoli parlamenti elnök videónyilatkozata (olaszul, angol felirattal)

Kérdések és válaszok a rendkívüli távszavazással kapcsolatban (angolul)

Európai Bizottság: Koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések

EP kutatószolgálat: Mit tesz az Unió a koronavírus-járvány hatásának enyhítésére? (2020.3.16., angolul)

David Sassoli, az EP elnöke Magyarországról: Az Országgyűlésnek működnie kell, a sajtószabadságot meg kell őrizni (2020.3.31.)

Az EP a magyar demokrácia mellett a COVID-19 járvány idején is (2020.3.24.)

A jogállamiság kérdése és a híres 7. cikk (infografika)

 

 

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu