skip to content
 
 
 
2020-04-17

Covid19: Újabb uniós lépéseket fogadtak el a válság hatásainak enyhítésére

Az EP a Covid19-járványra adott újabb válaszlépéseket fogadott el, így az uniós támogatások azonnal, és a lehető legrugalmasabban használnatók fel a járvány elleni védekezésre.

  • • A lehető legrugalmasabban használják fel az eddig fel nem használt uniós strukturális alapokat arra, hogy csökkentsék a Covid19-járvány lakosságra gyakorolt hatását
  • • Fokozott támogatáshoz jutnak az uniós halászok, akvakultúra-gazdálkodók és élelmiszertermelők
  • • A leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap továbbra is segíti a legnehezebb helyzetbe kerülteket

Az Európai Parlament pénteki rendkívüli plenáris ülése sürgősségi eljárás keretében a kibővített koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés elfogadása mellett döntött. A javaslatcsomagot az Európai Bizottság április másodikán terjesztette be.

A jóváhagyott csomag részei:

Az uniós alapok rugalmas felhasználását megengedő konkrét intézkedések. Az elfogadott szabályok értelmében a tagállamok igényeik szerint csoportosíthatnak át forrásokat a három kohéziós alap (az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap), a különböző kategóriákba sorolt régiók, és az alapok egyes kiemelt célterületei között.

A 2020. július elsejétől 2021. június 30-ig tartó számviteli év során kivételesen a Covid19 járvány kezelésével kapcsolatban használt kohéziós programok száz százalékos uniós társfinanszírozására is lehetőség nyílik. Emellett a végrehajtás felgyorsítása érdekében egyszerűbbé válik a programok jóváhagyásának folyamata, a pénzügyi eszközök használata, és a számviteli ellenőrzés.

Az új szabályokkal az uniós gazdálkodók 200.000 eurós határértékig alacsony kamatozású, vagy kedvező törlesztőrészlettel rendelkező hitelhez vagy hitelgaranciához juthatnak. A szabályok emellett megengedik a fel nem használt vidékfejlesztési pénzek felhasználását a koronavírus- járvány elleni fellépéshez. A javaslatot 689 szavazattal, hat ellenszavazat és egy tartózkodás mellett fogadták el. 

A Covid19-járvány halászatban és az akvakultúra-ágazatban tapasztalható káros következményeit enyhítő konkrét intézkedések. A lépések között a munkájukat felfüggeszteni kényszerült halászok, a termelést felfüggesztő vagy visszafogó akvakultúra-gazdálkodók támogatása, a termelői szervezeteknek ideiglenes raktározóhelyhez adott segítség, és a nemzeti működési források rugalmasabb elosztása szerepel.

A Tanáccsal kötött informális megállapodást követően a Parlament egy sor módosítást is elfogadott, amelyek az újonnan halászattal foglalkozókat és a hajó nélkül (azaz a szárazföldről) halászókat támogatják. A módosítóknak köszönhetően az Unió legtávolabbi régiói is segítséghez jutnak a válságkezelésben, a rendelkezésükre álló forrásokat már korábban kimerítő országok pedig a most bevezetett költségvetési rugalmasságot hasznáhatják ki. A módosított javaslatot 671 szavazattal, tíz ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett fogadták el. 

A leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap további működését garantáló konkrét intézkedések. Ebből a forrásból finanszírozzák ezentúl a segítségnyújtást végzők és az önkéntesek egyéni védelmi eszközeit. A programot ideiglenesen száz százalékban az Unió finanszírozza, és a járvány ideje alatt könnyített ellenőrzési és nyomon követési követelmények lesznek érvényben.

A Tanáccsal kötött informális megállapodást követően a Parlament ez esetben is elfogadott egy sor módosítást, amelynek köszönhetően a segélyeket más módon, például elektronikus vagy papír kuponokon is kézbesíteni lehet. Így biztosabban célba juttatható a leginkább rászorultaknak szánt segítség, miközben minden résztvevő személyében is nagyobb biztonságban érezheti magát. A jóváhagyott intézkedések célja, hogy a sérülékeny populációból minél kevesebben essenek a koronavírus-járvány áldozatául, és hogy az élelmiszersegély és az alapvető szükségleti cikkek a társadalmi távolságtartás és az egyéni védelem követelményeinek tiszteletben tartásával érjenek célba. A módosított javaslatot 686 szavazattal, hét ellenszavazat és három tartózkodás mellett fogadták el.

A következő lépések

A Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia a parlamenti álláspontot. Az elfogadott intézkedések az Európai Unió Hivatalos Lapjában való megjelenésüket követően lépnek hatályba.

További információ

Az elfogadott szövegek itt lesznek elérhetkő (2020.4.17.)

Teljes szöveg és módosító indítványok - az uniós források rugalmas felhasználása

Teljes szöveg és módosító indítványok - halászat

Teljes szöveg és módosító indítványok - a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap

Koronavírus - uniós válaszlépések

Kérdések és válaszok: az uniós strukturális alapok maximális kihasználása és rugalmassága a járványkezelés érdekében

Kérdések és válaszok a kibővített koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezésről: alapvető beruházások és erőforrások mozgósítását segítő új intézkedések (Európai Bizottság)

EP kutatószolgálat: Az Európai Strukturális Alapokat érintő rugalmassági intézkedések a koronavírus-járvány kezelésére (angolul)

EP kutatószolgálat: A halászati és akvakultúra-ágazat támogatása a koronavírus-járvány idején (angolul)

Koronavírus: a leginkább rászorulók alapja továbbra is támogatja a rászorultakat (Európai Bizottság, angolul)

Kérdések és válaszok: távolból való részvétel az üléseken

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

A képviselők a koronavírus-válság miatt a távolból szavaztak © European Union 2020 - EP

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu