skip to content
 
 
 
2020-04-17

Covid19: A képviselők nagyszabású helyreállítási csomagot várnak, és a Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kérik

Az EP a gazdaság támogatására a járvány után nagyszabású helyreállítási csomagot kér, amelyben az uniós költségvetés által garantált helyreállítási kötvényeknek szerepelniük kell.

  • A Covid19 járványra adott összehangolt uniós válasz kulcsfontosságú, a kijárási korlátozások utáni időszakban is erre van szükség
  • A gazdasági reformok között az uniós költségvetés által garantált „helyreállítási kötvényeknek” is szerepelniük kell
  • A Parlament legalább 50 milliárd eurós uniós ún. Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kéri
  • A képviselők élesen bírálták a legfrissebb magyarországi és lengyelországi fejleményeket

A Parlament a pénteken elfogadott állásfoglalásában üdvözli az Unió pénzügyi intézkedéseit és a járvány miatt folyósított likviditási támogatást. A már meglévő eszközökön túl azonban az Uniónak nagyszabású helyreállítási és újjáépítési csomagra is szüksége van, amelyet egy megnövelt hosszú távú költségvetésből (MFF), a meglévő uniós alapokból és pénzügyi eszközökkel, valamint az uniós költségvetés által garantált „helyreállítási kötvényekből” kellene finanszírozni, vélik a képviselők.

A gazdaságélénkítő és helyreállító csomagnak az európai zöld megállapodásra és a digitális átállásra támaszkodva kell új lendületet adnia a gazdaságnak. A válságra adott válasznak nem kell kiterjednie a közös adósságkibocsátásra, de a jövőbeli beruházásokra kell irányulnia, hangsúlyozzák a képviselők.

Uniós Koronavírus Szolidaritási Alap

A képviselők egy állandó európai munkanélküliségi viszontbiztosítási rendszer és egy legalább 50 milliárd eurós ún. Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kérik. Az alap a tagállamok egészségügy terén tett erőfeszítéséhez járulna hozzá kölcsönök biztosításával, a válságot követően pedig finanszírozná az egészségügyi rendszerek ellenállóbbá tételét és azt, hogy azok a leginkább rászorulókról is célzottan gondoskodjanak.

Szélesebb uniós hatáskör a határokon átnyúló egészségügyi veszély esetére

A Parlament szerint a koronavírus járvánnyal szemben elengedhetetlen a közös uniós fellépés. Az Európai Uniónak megerősödve kell kikerülnie a válságból, ezzel egyidejűleg azonban nagyobb hatáskört kellene adni az intézményeinek arra, hogy cselekedhessenek a következő, határokon átnyúló egészségügyi veszély esetén. Így késlekedés nélkül megszületnének az európai szintű válaszlépések, a készleteket pedig - legyen szó arcmaszkokról, lélegeztetőgépekről, gyógyszerekről vagy pénzügyi segítségről - oda irányíthanák, ahol leginkább szükség van rájuk.

A képviselők támogatják az Európai Bizottságot abban a törekvésében, hogy fokozza a kulcsfontosságú termékek - gyógyszerek, gyógyszerösszetevők, orvostechnikai eszközök, berendezések és anyagok - Unión belüli gyártását. Az Unió így felkészültebben várhatná a következő globális válságot.

A határokat nyitva kell tartani az alapvető árucikkek számára

A képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy az Unión belül a gyógyszerek és védelmi eszközök, az élelmiszer és az alapvető árucikkek szállítása céljából végig nyitva kell tartani a határokat. Az Unió egységes piaca „közös boldogulásunk és jólétünk forrása” és a Covid19-járványra adandó közös és folyamatos válasz kulcsa, hangsúlyozzák.

A Parlament egy európai egészségügyi reagálási mechanizmus létrehozását is szorgalmazza, amellyel hatékonyabban lehetne válaszolni bármely jövőbeli egészségügyi vagy higiéniai válságra. A közös felszerelés-, anyag- és gyógyszerkészletek gyorsan mobilizálhatók lennének az életmentésre. A képviselők a védőoltásért folyó gyors kutatás támogatására is további uniós forrást kérnek.

Összeegyeztetett feloldási stratégiára van szükség

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a kijárási korlátozások megszüntetését követően közös, összehangolt uniós lépésekre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk a vírus ismételt felbukkanását. A Parlament kéri a tagállamokat, hogy közösen alakítsák ki a karantén és egyéb veszélyhelyzeti intézkedések feloldásának feltételrendszerét. A képviselők felkérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen be egy hatékony korlátozásfeloldási stratégiát, amely széles körű tesztelést is magába foglal, és kiterjed arra, hogy a lehető legtöbb európai hozzájuthasson az egyéni védőeszközökhöz.

Jogállamiság a Covid19-sújtotta Európában: Magyarország, Lengyelország

A Parlament az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartja a magyar kormány azon lépéseit, hogy a magyarországi szükségállapotot időkorlát nélkül hosszabbította meg, határozatlan időre rendeletekkel kormányoz, és meggyengítette a magyar Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét. A képviselők a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni magyarországi támadásokat is elítélik.

A Parlament törvénytelennek tartja a lengyel kormány döntését a választási törvények megváltoztatásáról, és az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek nevezi, hogy a lengyel kormány a járvány közepén készül elnökválasztást tartani.

A képviselők felkérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen mérje fel, hogy a veszélyhelyzetben hozott intézkedések összhangban állnak-e az uniós szerződésekkel, és szükség esetén a súlyos és tartós jogsértés kezelésére használja ki az összes rendelkezésre álló uniós eszközt, beleértve akár a költségvetési eszközöket is.

A Parlament a Tanácstól azt várja, hogy ismét tűzze napirendre a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő, a 7. cikk szerinti eljárással kapcsolatos vitát és eljárásokat.

Európai információforrás öntsön tiszta vizet a pohárba

A Parlament állásfoglalása végezetül hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás súlyos közegészségügyi problémát jelent. Az Uniónak ezért létre kellene hoznia egy európai információs csatornát, amely biztosítaná, hogy minden európai pontos és ellenőrzött információhoz juthasson. A képviselők a közösségimédia-vállalatokat is felkérik, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás és gyűlöletbeszéd megállítása érdekében.

Az állásfoglalást 395 szavazattal, 171 ellenszavazat és 128 tartózkodás mellett fogadták el.

A csütörtöki vita egyes részletei felvételről


David Sassoli, a Parlament elnökének ülésnyitó beszéde

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének vitaindítója

Charles Michel, az Európai Tanács elnökének vitaindítója

Esteban González Pons (EPP, Spanyolország)

Iratxe García Pérez (S&D, Spanyolország)

Dacian Cioloş (Renew, Románia)

Marco Campomenosi (ID, Olaszország)

Philippe Lamberts (Zöldek/EFA, Belgium)

Raffaele Fitto (ECR, Olaszország)

Manon Aubry (GUE/NGL, Franciaország)

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnökének zárszava

További információ

 

Az elfogadott szöveg itt lesz olvasható (2020.4.17.)

Részletes szavazási eredmények

Az Ursula von der Leyen bizottsági, és Charles Michel tanácsi elnök részvételével lezajlott plenáris vita felvételről (2020.4.16.)

David Sassoli, a Parlament elnökének ülésnyitója (2020.4.16.)

A Covid19 járványra adott közös uniós válaszlépéseiről szóló állásfoglalás-tervezet

Koronavírus - uniós válaszlépések

EP kutatószolgálat: Az új koronavírus-járvány: Helyzetjelentés, és a közös uniós közegészségügyi fellépés (angolul)

Koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések (Európai Bizottság)

Több képviselő távolról vett részt a Parlament áprilisi, rendkívüli ülésének a Covid19 járványról szóló vitáján

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu