skip to content
 
 
 
2020-07-23

A képviselők bírálják a hosszú távú uniós költségvetés megvágását

Az EP az uniós állam- és kormányfők július 17-21-i brüsszeli csúcstalálkozóján az Unió finanszírozásról született megállapodásról vitáztak a csütörtöki rendkívüli plenáris ülésen.

A Charles Michel, az Európai Tanács, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével folytatott vita során több képviselő történelmi jelentőségűnek nevezte az Európai Tanács csúcsértekezletén a helyreállítási tervről megszületett egyezséget, mivel a tagállamok most először állapodtak meg közös adósságkibocsátásban. Azonban a legtöbb képviselő nem örül a hosszú távú költségvetés (a többéves pénzügyi keret, azaz az MFF) megvágásának.

„Nem nyeljük le az MFF-pirulát" - mondta Manfred Weber, a néppárti képviselőcsoport német elnöke. A szociáldemokraták vezetője, a spanyol Iratxe García Pérez szintén nem fogadja el a költségvetés csökkentését, „főleg egy olyan időszakban, amikor a stratégiai függetlensgünket erősítenünk, a tagállamok közti különbségeket pedig csökkentenünk kellene".

Többen megjegyezték: a Tanács nem oldotta meg a hitel visszafizetésének kérdését. A képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy a törlesztés terhe ne az adófizetőkre nehezedjen. Ezért kérik, hogy az Unió vállaljon elkötelezettséget a költségvetés bevételi oldalának a hitel visszafizetéséhez elengedhetetlen reformja és olyan hathatós saját források bevezetése mellett, mint például a digitális adó vagy a széndioxid-lábnyomra kivetett adó.

Mások kiemelték: „az Unió nem a nemzeti költségvetések bankautomatája", hozzátéve, hogy nem kellene uniós forrást biztosítani az olyan „látszatdemokratikus" kormányoknak, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságot és az uniós értékeket. A képviselők azt is bírálták, hogy az ún. „fukar" országok ódzkodnak a számukra előnyökkel járó egységes piac árát megfizetni.

Mások szerint az új saját bevételi forrásokból nem származik majd elég bevétel ahhoz, hogy vissza lehessen fizetni a hitelt, és arra figyelmeztettek: a válságot nem szabad kifogásként használni a további uniós integrációra. A legtöben azonban kiemelték: a Parlament készen áll a gyors tárgyalásokra annak érdekében, hogy a Tanács közös álláspontját a megfelelő módon kiigazítsák.

A képviselők a vitát állásfoglalás elfogadásával zárják. Ez a dokumentum tartalmazza majd a parlamenti pozíciót, amelyet a parlamenti tárgyalódelegációaz Európai Unió Tanácsának német elnökségével folytatandó tárgyalások során képviselni fog. A szavazás végeredményét ma 17:30 órakor jelentik be.


Az egyes felszólalások a beszélők nevére kattintva érhetők el.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Manfred Weber (EPP, Németország)

Iratxe García Pérez (S&D, Spanyolország)

Dacian Cioloş (Renew Europe, Románia)

Nicolas Bay (ID, Franciaország)

Phiippe Lamberts (Zöldek/Európai Szabad Szövetség, Belgium)

Roberts Zīle (ECR, Lettország)

Martin Schirdewan (Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal, Németország)

Charles Michel zárszava

A vita magyar felszólalói:

Szájer József (EPP)

Cseh Katalin (Renew Europe)

További információ

 

Az állásfoglalás-tervezet

A vita felvételről (2020.7.23.)

Az EU jövőbeli finanszírozása és a helyreállítás: A Parlament szerepe és a következő lépések (háttér, 2020.7.22., angolul)

EP kutatószolgálat: Az Unió jövőbeli finanszírozása: MFF, saját források és a Következő Nemzedék EU (háttér, angolul)

Az Európai Tanács következtetései, 2020. július 17–21. (sajtóközlemény)

Az EP politikai vezetői a legutóbbi uniós csúcsértekezlet eredményeit vitatták meg Charles Michel és Ursula von der Leyen elnökökkel ©EP

Kapcsolat

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu