skip to content
 
 
 
2020-07-22

Az Unió jövőbeli finanszírozása és a helyreállítás: a képviselők értékelik a csúcs eredményeit

A képviselők csütörtökön 9:30 órától Charles Michel, az Európai Tanács-, és Ursula von der Leyen, a Bizottság elnökével tekintik át a július 17-21. közötti uniós csúcstalálkozó eredményeit.

A Parlament 9:30 és 12:30 óra közötti rendkívüli ülését a képviselők az Unió többéves pénzügyi keretéről (azaz az MFF-ről) és az európai helyreállítási tervről szóló állásfoglalás elfogadásával zárják.

 

Az uniós állam- és kormányfők július 17. és 21. közötti brüsszeli csúcstalálkozójának eredményéről a Parlament elnöke, David Sassoli kedden az alábbiakat mondta: „A napokon át tartó vita után az európaiak olyan megállapodást várnak, amely felnő a történelmi pillanathoz. Aggasztónak látunk egy olyan jövőt, ahol nincsen európai szolidaritás és megszűnik a problémák közös megoldása. Az Európai Parlament meghatározta a legfontosabb feladatokat, és elvárja azok teljesítését. A többéves keretköltségvetésnek megoldást kell adnia az Európa előtt álló legfontosabb középtávú kihívásokra, köztük a zöld megállapodásban foglaltakra, a digitalizációra, a gazdaság ellenállóképességének fejlesztésére és az egyenlőtlenségek felszámolására.

 

„Azonnal új saját bevételi forrásokra van szükség [a költségvetés számára]. Azok a szabályok is elengedhetetlenek, amelyek garantálják a jogállamiság hatékony védelmét. A Parlament a tagállami visszatérítések ellen is többször szót emelt. Ha ezek az elvárások nem teljesülnek megfelelőképpen, akkor az Európai Parlament nem adja hozzájárulását a költségvetéshez. A koronavírus-járvány még nem múlt el, több helyen újra fellángolt Európában. Most minden eddiginél fontosabb, hogy gyorsan és bátran lépjünk."


A plenáris ülés élőben az EbS csatornán és a Parlament közvetítésében követhető.

 

A következő lépések

 

A Tanács most véglegesíti a mandátumát, amelynek alapján a Parlamenttel a 2021 és 2027 közötti MFF-ről, a saját források reformjáról és a helyreállítási tervről tárgyalásba bocsátkozik. Az MFF életbelépte előtt a Parlament mondja ki a végső szót. A most érvényben lévő többéves keretköltségvetés 2020. december 31-én jár le.

 

A képviselők a csütörtökön szavazásra bocsátandó állásfoglalás-tervezetben szögezik le elvárásaikat. A parlamenti tárgyalódelegáció ezután az Európai Unió Tanácsának német elnökségével a lehető leghamarabb elkezdi a tárgyalásokat.

 

További információ

Az állásfoglalás-tervezet it lesz hamarosan elérhető

A 2020. július 23-i plenáris ülés honlapja

A 2020. július 23-i plenáris ülés napirendje (angolul)

Az uniós csúcstalálkozó eredménye: pozitív lépés a helyreállítás érdekében, de hosszú távon nem elég (a parlamenti MFF- és saját források-tárgyalódelegáció sajtóközleménye, 2020.7.21., angolul)

További információ

Kapcsolat

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu