skip to content
 
 
 
2020-07-10

Bejelentették az új bizottságok tagjainak névsorát: magyar tagok

A Parlamentben pénteken bejelentették a júniusban létrehozott új bizottságokban dolgozó képviselők névsorát.

  • • Megjelent az új albizottság, a három különbizottság, és a vizsgálóbizottság tagjainak névsora
  • • A bizottságok az adózással, a mesterséges intelligenciával, a külföldi beavatkozással, a rákkal és az állatok szállításával foglalkoznak majd

Magyar képviselők közül Hidvéghi Balázs (EPP) az állatok szállítás közbeni védelmével, Tóth Edina (EPP) a mesterséges intelligenciával, Donáth Anna (RE) a külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással, Győri Enikő (EPP) pedig az adóügyekkel foglalkozó bizottságnak lesz tagja. A rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottságnak nincsen magyar tagja. Az öt új bizottság tagjainak teljes névsora itt érhető el.

A bizottságok tagjait a képviselőcsoportok választották ki és jelentették be a Parlament elnökének. Az egyes bizottságokban a képviselőcsoportoknak járó helyek száma arányos a csoport parlamenti képviselőinek számával.

A bizottsági elnököket és alelnököket a szeptemberi alakuló üléseken választják meg.

A képviselők a júniusi plenáris ülésen nagy többséggel döntöttek az adóügyekkel foglalkozó albizottság (FISC), az állatok szállítás közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottság (ANIT), és három, a rák elleni küzdelemmel (BECA), a digitális korban a mesterséges intelligenciával (AIDA) és a külföldi beavatkozással és félretájékoztatással (INGE) foglalkozó különbizottság létrehozása mellett.

Az albizottságban és a vizsgálóbizottságban harminc képviselő dolgozik, a különbizottságoknak pedig 33 tagjuk van.

Háttér

A Parlament Eljárási Szabályzata értelmében a különbizottságok megbizatása nem haladhatja meg a tizenkét hónapot, csak abban az esetben, ha a Parlament azt a megbizatás lejártakor meghosszabbítja (207. cikk). A vizsgálóbizottságok szintén egy évig működnek, megbizatásuk két alkalommal, három-három hónappal hosszabbítható meg (208. cikk). Az albizottságok megbizatási határidő nélkül működhetnek (212. cikk). A különbizottságok, vizsgálóbizottságok és albizottságok nem fogadnak el jogszabályokat.

Albizottságokat a hozzájuk kapcsolódó szakbizottság létrehozásával egyidejűleg vagy egy már létező bizottság kérésére, annak munkájának támogatására lehet felállítani az Elnökök Értekezletének előzetes engedélyével. Az albizottságok megbizatása konkrétan meghatározott szakterületre szól.

A vizsgálóbizottság az uniós jog végrehajtása során elkövetett állítólagos jogsértésekkel vagy hivatali visszásságokkal foglalkozik.

További információ

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu