skip to content
 
 
 
2020-07-09

Vita az uniós költségvetésről és a helyreállításról: "A tanácsi megállapodás nem a végső szó"

A képviselők az Európai Tanács június 19-i ülése után és a július 17-i csúcstalálkozó előtt kifejtették álláspontjukat az Unió jövőbeli finanszírozásáról és a gazdasági helyreállításról.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, és a Bizottság elnökhelyettese, Maroš Šefčovič részvételével lebonyolított vitában a legtöbb képviselő megismételte, hogy a helyreállítási csomagról és az újratervezett hosszú távú költségvetésről (MFF) benyújtott bizottsági javaslatot a puszta minimumnak tekinti a parlamenti jóváhagyáshoz.

A képviselők megfelelő tervet várnak a piacról felvett pénzek visszafizetésére, beleértve az Unió úgynevezett „saját (bevételi) forrásainak” reformját. Ilyen saját forrás lehetne például a digitális adó vagy a kibocsátás-kereskedelmi rendszeren alapuló adó, amelyek bevezetésével elkerülhető lenne, hogy a helyreállítás költségeit az európai polgárok fizessék ki.

Több képviselő szerint

a helyreállítási tervhez kapcsolódó feltételek nem eredményezhetnek újabb megszorító intézkedéseket;

tiszteletben kell tartani a jogállamiságot; és

a beruházásokkal ellenállóbbá kell tenni az Unió gazdaságát, például a digitális menetrend megerősítésével.

 

Egyes képviselők az Unió bruttó nemzeti termékének „alig 1,5 százalékára rúgó” csomagról beszéltek, míg mások túl nagynak találják a végösszeget és bírálták, hogy az Unió hitelt vesz fel.

Számos képviselő szerint hosszú távon kell gondolkozni, hiszen előfordulhat, hogy újabb kijárási korlátozásokat kell elrendelni. Hangsúlyozták, hogy „a tanácsi megállapodás nem a végső szó”, mert a Parlamentnek - amely készen áll a tárgyalásra - abszolút többséggel el kell fogadnia a 2021-2027 közötti hosszú távú költségvetést ahhoz, hogy az életbe léphessen.

A Szerződés 324. cikkével összhangban David Sassoli, a Parlament elnöke, a Tanács soron következő, német elnökségét képviselő Angela Merkel kancellár, és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke július 8-á találkozott az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel. A vezetők felmérték az eddigi eredményeket és felkészültek a küszöbön álló politikai tárgyalásra.

Háttér

Az Unió állam- és kormányfői június 19-én videókonferencián vitatták meg a koronavírus-járvány utáni helyreálításra vonatkozó terveket és az Unió következő hosszú távú költségvetését, amelyet a Bizottság május 27-én mutatott be a Parlamentben. A Tanácsnak nem sikerült közös álláspontra jutnia.

Az Unió vezetői július 17-én üléseznek ismét, immár Brüsszelben. Ezen az ülésen Charles Michel, az Európai Tanács elnökének a csúcstalálkozó előtt bemutatandó konkrét javaslatáról próbálnak majd megegyezni.


Az egyes felszólalók beszédei a nevekre kattintva tekinthetők meg.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke

Siegfried Mureşan (EPP, Románia)

Iratxe García Pérez (S&D, Spanyolország)

Valérie Hayer (RE, Franciaország)

Gilles Lebreton (ID, Franciaország)

Philippe Lamberts (Zöldek/ESS, Belgium)

Johan Van Overtveldt (ECR, Belgium), a Költségvetési Bizottság elnöke

Manon Aubry (GUE/NGL, Franciaország)

A vita magyar felszólalója

Gyöngyösi Márton (független)

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu