skip to content
 
 
 
2020-06-22

A Parlament a rasszizmus, a gyűlölet és az erőszak minden formáját elítéli és cselekvésre szólít fel

  • Black Lives Matter (számítanak a fekete életek), idézi a Parlament az amerikai mozgalom jelszavát, elítélve a fehér felsőbbrendűség hirdetését
  • A képviselők élesen elítélik George Floyd megdöbbentő halálát ás támogatásukról biztosítják a tüntetéseket
  • Továbbra is mindennapos az Unióban a faji alapú megkülönböztetés és zaklatás
  • Meg kell szüntetni a rendőrség és a bűnüldöző hatóságok által alkalmazott faji és etnikai profilalkotást, és biztosítani kell a rendőrségi erőszak megfelelő szankcionálását

Társadalmainkban nincs helye a rasszizmusnak, fogalmaznak a képviselők, felkérve a Bizottságot: álljon ki határozottan és szilárdan a rasszizmus, az erőszak és az igazságtalanság ellen.

A Parlament egy pénteken 493 szavazattal, 104 ellenszavazat és 67 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban „határozottan elítéli George Floyd megdöbbentő halálát az Egyesült Államokban" és a többi hasonló gyilkosságot világszerte. A képviselők felszólítják az Egyesült Államokat, hogy foglalkozzon érdemben az országban tapasztalható rendszerszintű rasszizmussal és egyenlőtlenségekkel. A képviselők bírálják az amerikai rendőri szervek békés tüntetőkkel és újságírókkal szemben alkalmazott erőszakos fellépését, és Donald Trump amerikai elnök a katonaság bevetésével való fenyegetőzését és „lázító retorikáját".

A Parlament támogatásáról biztosítja a rasszizmus és a megkülönböztetés ellen világszerte szervezett megmozdulásokat, és „elítéli a fehér felsőbbrendűség hirdetésének minden formáját". A képviselők „elítéli[k] az egyes erőszakos tüntetők által elkövetett fosztogatást, gyújtogatást, vandalizmust és a köz- és magántulajdont károsító rombolást", azonban a bűnüldözésben tetten érhető „aránytalan erőszak (...) és (..) rasszista tendenciák(..)" nyilvános elítélését követelik, legyen az bárhol és bármikor.

A bűnüldöző hatóságoknak mindig „jogszerűen, arányosan és csak a legvégső esetben" kellene erőszakhoz folyamodniuk, vélik a képviselők, rámutatva, hogy „az erőszak tömegekkel szembeni túlzott alkalmazása ellentétes az arányosság elvével". A Parlament hangsúlyozza: a rendőri brutalitás és visszaélések esetei nem maradhatnak büntetlenül, a polgároknak pedig joga van arra, hogy „rögzít[sék] és bizonyítékul használ[]ják a rendőri erőszak megnyilvánulásait".

Szüntesék meg a faji és etnikai profilalkotást, tegyék etnikailag sokszínűbbé a rendőrséget

Az állásfoglalás a bűnüldöző hatóságok, a terrorelhárítók és a bevándorlási hatóságok által alkalmazott faji és etnikai profilalkotás minden formájának felszámolását kéri a tagállamokban és az Unióban. Az ezen a területen használt új technológiák nem különböztethetnek meg hátrányosan egyes faji vagy etnikai kisebbségeket.

A rendőrségnek és a bűnüldöző hatóságoknak „példát kell mutatniuk a rasszizmus és a megkülönböztetésmentesség terén", jelentik ki a képviselők, akik a rendőrségi előítéletek és a rasszizmus legyőzésében segítő képzések megerősítését várják, és emellett kérik a rendőri testület etnikai sokszínűségének fokozását is.

Feketék ellen a múltban elkövetett, európai emberiség elleni bűncselekmények

Az uniós intézményeknek és a tagállamoknak hivatalosan el kellene ismerniük a fekete, a színes bőrű, és a roma emberek ellen elkövetett múltbeli igazságtalanságokat és emberiség elleni bűncselekményeket, véli a Parlament, amely a rabszolgaságot emberiség ellenes bűncselekménynek minősíti.

Az élet bármely területén tapasztalható hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésnek az Unió fő céljai között kellene szerepelnie, mondják a képviselők. Ezért felszólítják a Tanácsot, hogy „haladéktalanul oldja fel és zárja le a megkülönböztetésmentességről szóló, (...) horizontális irányelvvel kapcsolatos tárgyalásokat", amelyek a Tanácsban akadtak el azt követően, hogy a Bizottság 2008-ban benyújtotta a javaslatot.

A szólásszabadság a rasszizmus és az idegengyűlölet védelmére nem terjed ki

Az állásfoglalás kiemeli: a rasszista és idegengyűlölő beszédre nem vonatkozik a véleménynyilvánítás szabadsága. A képviselők bírálják, hogy „a szélsőséges és idegengyűlölő politikai erők világszerte egyre inkább a történelmi, statisztikai és tudományos tények elferdítéséhez folyamodnak, és olyan szimbólumokat és retorikát alkalmaznak, amelyek a totalitárius propaganda aspektusait tükrözik, beleértve a rasszizmust, az antiszemitizmust, valamint a kisebbségek elleni gyűlöletet".

Az Unió alapjogi kérdésekkel foglalkozó ügynökségei szerint bőrszínük, vallásuk vagy etnikai hovatartozásuk alapján az Unióban emberek tömegei kénytelenek szembenézni a széles körben alkalmazott zaklatással, megkülönböztetéssel, makacs előítéletekkel és az őket hátrányosan érintő, etnikumon alapuló profilakotással. Öt színes bőrű ember közül egy, tíz zsidó ember közül három tapasztalt már meg saját bőrén zaklatást.

További információ

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu