skip to content
 
 
 
2020-06-22

A Parlament további lépéseket vár az uniós turisztikai ágazat megmentésére

  • A képviselők több támogatást kérnek a csőd szélére jutott turisztikai kis- és középvállalkozások számára
  • Közös, szigorú higiéniai és egészségügyi előírásokra van szükség a turizmus helyreállításához
  • A válság lehetőséget teremt a fenntartható európai turizmus megteremtésére

A képviselők további intézkedéseket várnak az uniós turisztikai és utazási ágazat megmentésére és a koronavírus-járvány utáni időszakra való felkészítésére.

A 2020-as és az azt követő időszak közlekedéséről és idegenforgalmáról szóló állásfoglalást pénteken 587 szavazattal, 32 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament plenáris ülése. Az állásfoglalás beazonosítja azokat a területeket, ahol az eddig meghozott intézkedések elégtelennek bizonyultak a 22,6 millió munkavállalót (azaz az uniós foglalkoztatottak 11,2 százalékát) foglalkoztató, és 2019-ben az uniós GDP 9,5 százalékát megtermelő szektor támogatására.

Túlélési esély a turisztikai üzletágnak

A Parlament szerint

a közlekedési, kulturális és turisztikai ágazatban rövid távú finanszírozást kellene biztosítani a csőd szélére jutott vállalatoknak, és támogatást kellene nyújtani a munkavállalóknak, köztük az önfoglalkoztatóknak is; és

támogatni kell az ágazat hosszú távú helyreállítását és modernizációját: a Parlament gyorsan hozzáférhető támogatás biztosítására vonatkozó iránymutatást kér a Bizottságtól. A képviselők a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó keretköltségvetésben elkülönített forrásokat kérnek a fenntartható idegenforgalom számára.

 

A képviselők emellett az alábbi garanciákat várják a biztonság és a méltányosság érvényesülésére a turisztikai ágazatban:

a higiénére és egészségügyi szűrővizsgálatokra vonatkozó közös normák és részletes eljárások megállapítását;

korai figyelmeztető rendszer kifejlesztését, amely figyelmeztetné az utazni kívánókat a célállomásukon esetleg jelentkező egészségügyi kockázatra;

egy uniós biztonsági tanúsítási rendszer létrehozását a legszigorúbb higiénés és biztonsági normáknak megfelelő létesítmények és szolgáltatók beazonosítására;

információs kampány indítását a turizmusról és idegenforgalomról az Unión belüli turizmus népszerűsítésére, a járvány előtt az ágazatba vetett bizalom visszaszerzésére, és a turisták tájékoztatására a meglévő egészségügyi és higiénés intézkedésekről; valamint

annak biztosítását, hogy az átmenő- és az országok közötti forgalmat nem korlátozzák önkényesen bevezetett intézkedések és egyes tagállamok közötti bilaterális megállapodások.

 

A járvány tanulsága

A Parlament turisztikai válságkezelő eljárás kidolgozására ösztönzi a Bizottságot. Egy ilyen mechanizmus segítségével gyorsan és hatékonyan lehetne reagálni egy esetleges következő, hasonló léptékű válság beköszöntekor.

A képviselők történelmi lehetőséget látnak az uniós turisztikai szektor modernizálására és fenntarthatóbbá tételére, például helyi és vidéki turisztikai kezdeményezések felkarolására, vagy a szezonon kívüli utazás népszerűsítésére.Az Uniónak a környezetbarát, társadalmi szempontból felelős és stabil gazdasági alapokon nyugvó idegenforgalmat és turizmust kellene előmozdítania.

A Parlament szerint az uniós támogatásokat ki kell arra használni, hogy az infrastrukturális beruházásokat és a közlekedés- és turlizmusfejlesztést fenntarthatóbb, innovatív, ellenálló és jó minőségű termékek és szolgálgatások irányába mozdítsuk. A Parlament támgogatja, hogy a „biztonságos és intelligens úti cél” fogalma központi szerephez jusson a fenntartható, felelős és elérhető turizmus kialakítása során.

További információ

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu