skip to content
 
 
 
2020-06-22

Cseh kormányfő: a képviselők a támogatások körüli összeférhetetlenségek feloldását kérik

  • Nem zárható ki az összeférhetetlenség a cseh miniszterelnök esetében
  • A kormánytagoknak, akik esetében bizonyított az összeférhetetlenség, dönteniük kell: feladják üzleti érdekeltségeiket, lemondanak az uniós támogatásokról, nem vesznek részt az érdekeiket is érintő döntéshozatalban vagy lemondanak
  • Az Uniónak tudnia kell, ki kapja az általa folyósított támogatást

A Parlament a legmagasabb kormányzati szinten megjelenő esetleges összeférhetetlenség feloldására és az uniós alapok végső kedvezményezettjei neveinek nyilvánosságra hozatalára szólít fel.

Pénteken 510 szavazattal, 53 ellenszavazat és 101 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában a Parlament sajnálatát fejezte ki, hogy Andrej Babiš cseh kormányfő aktív szerepet vállal az uniós költségvetés végrehajtásában azzal egyidejűleg, hogy a hírek szerint az Agrofert vállalat irányításában is részt vesz. Az Agrofert az egyik legtöbb uniós forrásban részesülő vállalat Csehországban.

A cseh miniszterelnök feltételezett összeférhetetlenségét jelenleg hivatalos uniós vizsgálat térképezi fel. A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy akiről bebizonyosodik, hogy üzleti érdekei összeférhetetlenek a kormányzat legmagasabb szintjén betöltött pozíciójával, annak meg kell szüntetnie az összeférhetetlenséget. Ez az üzleti érdekeltségek felszámolásával, az uniós támogatásokról való lemondással, vagy az üzleti érdekeket érintő döntéshozataltól való tartózkodással történhet - ez utóbbi a magas kormányzati tisztséget betöltők esetében a közhivatalról való lemondással valósítható meg.

A képviselők arra kérik a Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy olyan új uniós eljárást, amellyel megelőzhető, hogy összeférhetetlenség merülhessen fel az uniós alapok kezelésénél. A szabályoknak elő kell írniuk, hogy az uniós támogatások végső kedvezményezettjeinek neveit nyilvánosságra kell hozni. A szabályoknak emellett maximálniuk kell a természetes személyeknek járó közvetlen kifizetések összegét.

A Parlament elítéli azt a „gyalázkodó nyelvezetet és gyűlöletbeszédet”, amelyet Babiš kormányfő az uniós források elosztására és az összeférhetetlenségre vonatkozó híreket egy 2020 februári, csehországi látogatáson kivizsgáló képviselők ellen használt. A küldöttségnek a magyar Rónai Sándor (S&D) képviselő is tagja volt.

Monika Hohlmeier (EPP, Németország), a parlamenti tájékozódó küldöttség vezetője

„Ha bebizonyosodik a cseh miniszterelnök összeférhetetlensége, akkor le kell mondania minden, uniós támogatásban részesülő vállalatban betöltött vezető szerepéről, az uniós támogatások odaítélésénél nem vehet részt olyan céget érintő döntésben, ahol ő a végső kedveményezett, vagy végső esetben le kell mondania kormányfői tisztségéről. A másik megoldás, hogy egyetlen, a miniszterelnök összeférhetetlensége által potenciálisan érintett vállalat se juthasson többé uniós támogatáshoz. Az Uniót és tagállamait pedig arra szólítjuk fel, hogy védjék meg jobban adófizető polgáraik pénzét az oligarchikus struktúrákkal szemben. A meglévő védelmi mechanizmusok a jelek szerint elégtelenek.”

A következő lépések

Összeférhetetlenség gyanúja miatt 2019 januárja óta folyik hivatalos európai bizottsági vizsgálat a cseh miniszterelnökkel szemben. 2019 novemberében a Babiš miniszterelnök közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló cégek számára az uniós kasszából járó összes kifizetést felfüggesztették.

2019 decemberében az EU korrupcióellenes hivatala, az OLAF jelentését követően a cseh főügyész uniós forrásokkal való visszaélés gyanújával újraindította a nyomozást az Agrofert csoport „Gólyafészek” nevet viselő egyik projektje ügyében.

Háttér

Az Agrofert csoport több mint 230 cégből álló konglomerátum, 34 ezernél is több alkalmazottal. Andrej Babiš a cégcsoport alapítója és állítólagos tényleges tulajdonosa. A csoport az egyik legtöbb uniós támogatásban részesülő vállalat Csehországban: a képviselők szerint csak 2018-ban 973 284 000 cseh korona (mintegy 36,5 millió euró) összegű agrártámogatást, a kohéziós alapokból 2014 és 2020 között pedig további 16 millió eurót kapott. Jelenleg egyetlen uniós jogszabály sem kötelezi a tagállamokat, hogy közzétegyék az uniós támogatások végső kedvezményezettjeinek nevét.

További információ

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu