skip to content
 
 
 
2020-05-15

Az Uniónak két billió eurós helyreállítási csomagra van szüksége a koronavírus-járvány hatásának enyhítésére

  • • A helyreállítási csomagot a hosszú távú költségvetésen felül kell létrehozni, nem pedig kihasználni azt az MFF csökkentésére
  • • A Bizottság tartózkodjon a „pénzügyi bűvészkedéstől" és a félrevezető számadatoktól
  • • Az uniós forrást leginkább vissza nem térítendő támogatás formájában kell rendelkezésre bocsátani

Az EP az európaiak igényeire szabott és az EU büdzsére építő, robosztus gazdaságélénkítő csomagot kér a 2020 utáni büdzsé újratervezéséről és a helyreállításról szóló állásfoglalásában.

Az állásfoglalást pénteken 505 szavazattal, 119 ellenszavazat és 69 tartózkodás mellett fogadták el.

„Az európai polgároknak a gazdaságélénkítési stratégia középpontjában kell állniuk", hangsúlyozzák a képviselők, hozzátéve, hogy a Parlament továbbra is határozottan kiáll az európai lakosság érdekei mellett. Az újjáépítés során nagy figyelmet kell szánni a társadalmi szempontokra, és foglalkozni kell a szociális és gazdasági egyenlőtlenségekkel és a járvány által leginkább sújtott rétegek szükségleteivel. A forrásokat olyan projektekre és kedvezményezettekre kell fordítani, amelyek megfelelnek az alapvető uniós értékeknek, hangsúlyozza az állásfoglalás.

A Parlament a „gazdaságélénkítési és átalakítási alap" értékét két billió euróban határozza meg, amelyet finanszírozni „hosszú lejáratú gazdaságélénkítési kötvények kibocsátásán keresztül" kellene, a folyósítása pedig „hitelekkel és főként vissza nem térítendő támogatásokkal, közvetlen beruházási és tőkebefizetésekkel" történne. A Parlament kéri a Bizottságot, hogy ne használjon „kétes multiplikátorokat ambiciózus számadatok hirdetésére", és ne hagyatkozzon „pénzügyi bűvészkedésre", hiszen az Unió hitelessége forog kockán.

A helyreállítási eszközöket az MFF-ből finanszírozott programokon felül kell létrehozni

A helyreállítási tervet az unió többéves költségvetési keretén (MFF) felül kell megvalósítani, nem pedig a meglévő és következő uniós programok számlájára, figyelmeztetnek a képviselők. Meg kell emelni az MFF főösszegét, hangsúlyozzák. A képviselők megjegyzik: a Parlament élni fog vétójogával, ha a kérései nem teljesülnek.

A helyreállításra szánt összeget „az uniós költségvetésen belüli programokra kell fordítani", így a Parlament részt vehet a programok létrehozásában és ellenőrzésében. A Parlamentet „a helyreállítási alap kialakításába, elfogadásába és végrehajtásába" is teljes mértékben be kell vonni. A Parlament óva inti a Bizottságot, hogy „olyan európai gazdaságélénkítési stratégiát dolgozzon ki, amely kívül esik a közösségi módszeren, és kormányközi eszközökhöz folyamodik".

Létfontosságúvá vált az uniós bevételek reformja

A képviselők ismét az ún. „saját források", azaz az uniós költségvetés egyik bevételi forrásának reformját kérik annak érdekében, hogy az MFF és a gazdaságélénkítési és átalakítási alap feltöltéséhez ne legyen szükség a közvetlen tagállami befizetések növelésére. Az uniós bevételek felső határát a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) határozza meg, amely pedig a válság következtében esni fog. Ezért a képviselők „a saját források felső határának azonnali és tartós megemelésére" is felszólítanak.

Háttér

Az Európai Bizottság várhatóan hamarosan benyújtja az egészségügyi válság és annak következményei miatt újratervezett MFF-ről és a helyreálíltási alapról szóló javaslatát.

A jelenlegi hosszú távú uniós költségvetési keret 2020. december 31-i lejártával az Uniónak a következő hét évre új többéves költségvetésre van szüksége. Az Európai Bizottság 2018 májusában terjesztette be a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó új MFF-et tartalmazó javaslatát, amelyet 2020 májusában az egészségügyi válsághelyzet és annak következményei miatt újratervezett. Az Európai Parlament 2018 novemberében fogadta el az MFF-ről szóló állásfoglalását, amelyet 2019 októberében megerősített. A tagállamok minisztereit tömörítő Tanácsnak még nem sikerült közös álláspontra jutnia.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz olvasható (2020.5.15.)

David Sassoli, a Parlament elnökének sajtótájékoztatója az MFF-ről (2020.5.15., angol tolmácsolással)

A képviselők ambíciózus, a jövő felé forduló költségvetést, és annak részeként szereplő helyreállítási alapot várnak (2020.5.13., angolul)

Hosszú távú uniós büdzsé: a Parlament biztonsági hálót kér a kedvezményezettek számára (2020.5.13.)

Kérdések és válaszok az EU hosszú távú költségvetéséről (azaz az MFF-ről)

EP kutatószolgálat: Háttéranyagok az MFF-ről (angolul)

A Bizottság még be nem mutatott helyreállítási tervéről az EP-nek és a Tanácsnak is meg kell egyeznie © European Union 2020

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu