skip to content
 
 
 
2020-05-25

Jogállamiság Lengyelországban: vita az uniós válaszról

Az Állampolgári Jogi Bizottság hétfőn a demokráciát és a hatalmi ágak szétválasztását Lengyelországban fenyegető veszélyről és az Unió alapértékeinek tiszteletben tartásáról vitázik.

Az Európai Bizottság a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetése miatt 2017 decemberében javasolt fellépést a tagállamokat tömörítő Tanács számára, amely azonban nem tett hivatalos lépést az ügyben. Az azóta eltelt időszakról Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország) számol be jelentéstervezetében. A Parlament egyetért a Bizottsággal, hogy Lengyelországban veszélyben forog a jogállamiság.

A képviselők hétfőn az igazságszolgáltatás függetlenségével közelebbről is foglalkoznak: meghallgatják az Európai Bírák Szervezetének elnökét, José Igreja Matost, és a IUSTITIA lengyel bírói szervezet képviselőjét, Joanna Hetnarowicz-Sikorát.

A képviselők számára a lengyel igazságszolgáltatás helyzetén túl további aggodalomra adnak okot a lengyel kormánynak a járvány ideje alatt a választási törvénnyel, korábban pedig a gyűlöletbeszéddel és az LGBTI-jogokkal kapcsolatos lépései.

Időpont: május 25., hétfő, 14:05-15:30

Helyszín: Európai Parlament Antall József épület 4Q2, Brüsszel, és videókonferencia

Háttér

Az EU-ról szóló szerződés 7. cikke értelmében a tagállamok harmada, a Parlament, vagy az Európai Bizottság kérését követően a Tanács határozhat úgy, hogy egy tagállamban az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű veszélyét látja. A határozat meghozatala előtt a tagállami miniszterekből álló Tanács meghallgatja az adott tagállam kormányának képviselőit. A lengyel kormány 2018 júniusa és decembere között három alkalommal védte meg intézkedéseit a Tanács előtt.

Az Európai Tanács a későbbiek során egyhangú döntéssel és a Parlament hozzájárulásának birtokában megállapíthatja, hogy a tagállam súlyosan és folyamatosan megsérti a jogállamiságra, a demokráciára és az alapvető jogokra vonatkozó alapelveket. Ez a döntés szankciókkal, többek között a tanácsi szavazati jog elvesztésével járhat.

A Parlament a koronavírus-járványra adott uniós válaszról szóló, április 17-i állásfoglalásban kitért a lengyel kormány közelmúltban hozott intézkedéseire, így a választási törvény módosítására a lengyel alkotmánybíróság döntése ellenére és elnökválasztás szervezésére a járvány ideje alatt. Az állásfoglalás szerint e lépések „veszélyeztetheti[k] a lengyel állampolgárok életét, és alááshat[ják] a szabad, egyenlő, közvetlen és titkos választások koncepcióját, ami a lengyel alkotmányban van rögzítve".

További információ

A bizottsági javaslatról szóló jelentéstervezet

A járvány nem kifogás a demokrácia és a jogállamiság meggyengítésére, mondják a képviselők (2020.4.23.)

Rosszabb állapotban a jogállamiság Magyarországon és Lengyelországban (2020.1.6.)

A jogállamiság helyzete a tagállamokban és a híres 7. cikk

Szabadon elérhető kép- és hanganyag

Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu

május

jogallamisag-lengyelorszagban-vita-az-unios-valaszrol