skip to content
 
 
 
2020-05-14

Koronavírus-intézkedések Magyarországon: induljon szankciós eljárás, álljanak le a kifizetések, kérik a képviselők

A Parlament az Európai Tanács legutóbbi videókonferenciájának eredményeiről és az új hosszú távú költségvetésből finanszírozandó gazdaságélénkítésről vitázik.

  • A határozatlan idejű veszélyhelyzet és a szólásszabadság korlátozása nincs összhangban az európai értékekkel
  • A Bizottságnak kötelezettségszegési eljárást kellene indítania Magyarországgal szemben, a Tanácsnak pedig napirendre kellene tűznie a 7. cikk szerinti eljárást
  • Az uniós források kifizetését a jogállamiság tiszteletben tartásához kell kötni

Veszély fenyegeti a magyar demokráciát és alapjogokat, vélte az európai képviselők többsége, akik a magyar polgárok és jogállamiság védelmére kérték a Bizottságot és a Tanácsot.

A Vera Jourová bizottsági alelnök és a Tanács horvát elnöksége részvételével csütörtökön a Parlamentben lezajlott vitán a felszólalók többsége szerint a magyar kormány által a koronavírus-járvány kezelésére hozott veszélyhelyzeti intézkedések - többek között a határozatlan idejű veszélyhelyzet bejelentése - nem állnak összhangban az európai szabályokkal, és veszélybe sodorják a magyar demokráciát.

Több képviselő a jogi változások vizsgálatának befejezését és kötelezettségszegési eljárás elindítását kérte a Bizottságtól. Többen a következő MFF-ből és helyreállítási alapból Magyarországnak kifizetendő uniós pénzek leállítását kérik abban az esetben, ha a kormány nem tartja tiszteletben a jogállamiságot. A képviselők bírálták a Tanács passzivitását, és hangsúlyozták: a Tanácsnak lépnie kell a Parlament által indított 7. cikk szerinti eljárásban.

Néhány képviselő védelmébe vette a demokratikusan megválasztott magyar Országgyűlés által hozott döntéseket, és párhuzamot vont a magyar lépések és más tagállamok, köztük Spanyolország és Franciaország intézkedései közé.

Háttér

A Parlament az április 17-i állásfoglalásában kiemeli, hogy a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos „valamennyi intézkedésnek a jogállamisággal összhangban szigorúan a helyzet által megkövetelt mértékkel [...] kell arányosnak lennie, egyértelműen kapcsolódnia kell a jelenlegi egészségügyi válsághoz, időben korlátozottnak kell lennie, és valamennyi intézkedést rendszeres ellenőrzésnek kell alávetni".

A veszélyhelyzet határidő nélküli meghosszabbítása, a kormány felhatalmazása a rendeletekkel történő kormányzásra, és a parlamenti ellenőrzés meggyengítése „az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlen", fogalmaz az állásfoglalás.

A teljes vita megtekinthető felvételről a Parlament multimédiás központjában.

További információ

A vita felvételről (2020.5.14.)

David Sassoli, a Parlament elnökének nyilatkozata a magyar helyzetről a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban (angol felirattal)

EP kutatószolgálat: A demokráciával, jogállamisággal és alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmus előnye - előzetes értékelés (2020.4.23., angolul)

EP kutatószolgálat: A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések hatása a demokráciára, a jogállamiságra és az alapvető jogokra az Európai Unióban (2020.4.23., angolul)

EP kutatószolgálat: A jogállamiság védelme az Unióban. Meglévő mechanizmusok és lehetséges új fejlemények (2019.11.6., angolul)

A jogállamiság helyzete a tagállamokban és a híres 7. cikk

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

A képviselőket aggasztják a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzeti intézkedések, és lépéseket várnak a Bizottságtól

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu