skip to content
 
 
 
2020-05-07

Május 9., Európa-nap: az európai béke és egység ünnepe

Hetven éves a Schuman-nyilatkozat, amely kijelölte az utat a mai Európai Unió felé. Most Európa egy olyan válsággal néz szembe, amelynek leküzdésében a szolidaritás fontosabb, mint valaha.

Május 9-én van az Európa-nap, az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon azokra emlékezünk, akik 1950-ben lefektették a mai Európai Unió alapjait. A koronavírus-válság idején azonban most azok előtt a mindennapi hősök előtt is tisztelgünk, akik napjainkban formálják történelmünket. A járvány idején Európa egysége és a szolidaritás minden eddiginél fontosabb szerephez jut.

Az európai intézmények ezen a napon minden évben megnyitják kapuikat a látogatók előtt, erre azonban a járvány idején nincs lehetőség. Ezért szombaton egy virtuális nyílt napra várják a látogatókat, hogy a szolidaritás szellemében a válság idején is együtt ünnepeljük az Európa-napot.

A program

Szombat reggel élőben lehet követni az Európai Parlament elnöke, David Sassoli, és különböző jótékonysági civil szervezetek képviselőinek beszélgetését.

Napközben egy Facebook Live interjú keretében bárki kérdezhet Othmar Karas és Katarina Barley alelnöktől Európa jövőjéről (angol nyelven), a politikai csoportok vezetői pedig videóüzenetben köszöntik a résztvevőket. Az érdeklődők személyes történeteket, beszámolókat hallhatnak a vírus ellen vállvetve küzdő európaiaktól, virtuális látogatást tehetnek a Parlament plenáris üléstermében, és panelbeszélgetést hallhatnak Robert Schuman életéről és arról, ő hogyan látta Európa jövőjét.

Virtuális múzeumlátogatás is szerepel a programon: az Europeana oldalán a Parlament archív fotó- és videóanyagait tekinthető meg.

A programokhoz a Parlament angol nyelvű Facebook-eseményének oldalán és a honlapon lehet csatlakozni.

A Parlament magyar kapcsolattartó irodája az ilyenkor hagyományos fesztivál helyett most online várja programjaival az érdeklődőket. További információ a magyar nyelvű Facebook-eseményben

További információ

Koronavírus - az uniós válaszlépések

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu