skip to content
 
 
 
2020-05-06

Sassoli az uniós intézményeknek: nagyratörő helyreállítási tervvel álljanak elő!

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a következő többéves költségvetéshez (MFF) kapcsolódó helyreállítási terv kapcsán az alábbi nyilatkozatot tette:

„Az uniós költségvetés által támogatott programok tervezésében eljött a bátorság és a távlatos gondolkodás ideje. A Parlament a többi intézménnyel együtt részese a folyamatnak, és a munka során mindent megtesz, hogy a végén az európai gazdaság és lakosság szempontjából a lehető legjobb eredmény szülessen. Sürgősen meg kell állapodnunk a helyreállítási programban és a következő többéves költségvetésben.

A válság előtt a képviselők rendkívül nagyratörő célokat fogalmaztak meg. Azonban most nem olyan idők járnak, hogy elfogadhatnánk az ambíciók visszafogását, és egy, a jövőbeli kihívásokra válaszolni képtelen költségvetést.

A helyreállítási csomagnak megfelelő méretűnek kell lennie, értékes hozzájárulást kell jelentenie, és bele kell építeni azt egy szilárd MFF-be. Nem veszíthetjük szem elől a hosszú távú befektetési és stratégiai céljainkat. A válság következtében nő az európai régiók közötti egyenlőtlenség, ezt is a helyreállítási tervnek kellene kezelnie.

A tagállamoknak, a vállalatoknak és az érintett munkavállalóknak most van szükségük a forrásokra. Az időzítés kulcsfontosságú.

A Parlamentet mint költségvetési hatóságot be kell vonni a helyreállítási terv tervezésébe. Az újratervezett MFF-javaslatot is meg fogjuk vizsgálni, a vészforgatókönyv iránti kérésünket pedig megismételjük.

Az európaiakat és közös érdekeiket képviselő parlamenti képviselőknek teljes joguk van részt venni abban a döntésben, amelynek során a pénzek elköltésének módját meghatározzák. A jogalkotási ciklus kezdete óta már bebizonyítottuk: a Parlamenttel való kommunikáció nem lehet egyirányú.

Az Unió saját forrásainak növeléséről szóló bizottsági bejelentés pozitív fejlemény, de az emelést állandósítani kellene, és új típusú saját forrásokat kellene bevezetni. Az új források bevezetését a Parlament az új MFF-ről szóló megállapodás előfeltételének tekinti.

A jelenlegi válság Európa egészét érinti. Európai vezetőként képesnek kell lennünk válaszolni a kihívásra. Meg kell védenünk a leginkább rászorulókat. Európának erősnek kell maradnia, és segítenie kell minden európainak, aki tőlünk várja a megoldást a válságra."

Megjegyzés a szerkesztők számára

Jövő heti plenáris ülésén az Európai Parlament állásfoglalást fogad el a helyreállítási tervről.

Az állásfoglalás középpontjában a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret (MFF) áll majd. A Parlament ragaszkodik saját szerepe - azaz a demokratikus ellenőrzés, az átláthatóság és az elszámoltathatóság biztosítása - betöltéséhez.

Az ülésen egy vészforgatókönyvre irányuló javaslatról is dönt a Parlament.

A Parlament a bizottsági javaslat benyújtását követően így gyorsan lépni tud majd, és már a júniusi plenáris ülésen meghatározhatja a tárgyalási pozícióját.

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu