skip to content
 
 
 
2020-03-16

Sassoli: Pozitív lépések a Bizottságtól. Európa egységes a COVID-19 jelentette közös kihívással szemben

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli március 13., pénteki nyilatkozata az Európai Bizottság által bejelentett, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos intézkedések után

„A második világháború óta nem álltunk szemben ilyen drámai válsággal. Az Európai Unió ma megteszi a szükséges lépéseket. Nem volt kétséges, hogy ez fog történni.

A helyzet annyira komoly, hogy egyetlen európai kormány sem gondolhatja, hogy egyedül fogja megoldani. Az Európai Bizottság által ma közzétett intézkedések a COVID-19 járvány ellen a jó irányba tett lépések.

Minden európai ország eészségügyi rendszere támogatáshoz jut. A támogatás a szükséges eszközök biztosítását, a kórházaknak adott támogatást, és az mielőbb rendelkezésre álló védőoltáson dolgozó kutatások finanszírozását jelenti. A legfontosabb az emberi élet védelme.

A Bizottság a munkahelyek, a vállakozások és a gazdaság védelme mellett is elkötelezte magát. Ehhez azonban véget kell vetni a megszorításoknak. A tagállamok az összes szükséges forrást bevethetik a munkavállalók, az önálló vállalkozók, a vállalatok, és bankok támogatására. A tagállamok által vállalt elkötelezettség mellett az uniós költségvetésből is legalább 37 milliárt euró azonnal rendelkezésre áll.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kormányok a Stabilitási és Növekedési Paktumban megengedett teljes rugalmasságot kihasználhatják, és a válság által sújtott ágazatoknak állami támogatást nyújthatnak.

A Tanácsnak és a Bizottságnak most jóvá kell hagynia ezt a javaslatot. Biztosíthatok mindenkit, hogy a Parlament a lehető leggyorsabban lépni fog.

Országaink megmentésére Európában közösen kell fellépnünk. Még többet kell tennünk.

Ma a legfontosabb üzenet Európa számára a szolidaritás. Senkit nem hagyunk magára, és senki nem járja csak a saját útját."

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu