skip to content
 
 
 
2020-03-16

Sassoli: Von der Leyennek igaza van - a kormányok most nem járhatják saját útjukat. Szorosabb uniós együttműködés kellene

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli hétfői nyilatkozata az Európai Bizottság által bejelentett, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos intézkedések után:

„Az Európai Bizottság elnökének mai kérésére a tagállamok kormányainak fel kell hagyniuk az orvosi eszközök biztosításának és a mozgás szabadságának korlátozásával az Unión belül. A járvány okozta probléma egész Európára kiterjed, és csak az európai kormányok és intézmények közötti szoros együttműködés révén kezelhető.

A COVID-19 vírus rohamos terjedése miatt minden eddiginél jobban szükségünk van az egymás iránti szolidaritásra. Mindent meg kell tennünk az emberek egészségének védelme és a rászorulók megsegítése érdekében. Biztosítanunk kell, hogy elegendő orvosi eszköz álljon rendelkezésre és mindenhová eljusson az Unióban, ahol szükség van rá. A vírus nincs tekintettel a a határokra, aki egyedül akar vele megbirkózni, az elbukik.

Életbe vágóan fontos, hogy fenntartsuk a belső piac működését és tiszteletben tartsuk szabályait. Garantálnunk kell, hogy az áruk és eszközök eljutnak oda, ahol szükség van rájuk. A vírus elleni fellépés során a lépéseinket a szolidaritásnak, az egymás iránti kölcsönös bizalomnak, és az őszinte együttműködésnek kell vezérelnie.

Az Unió külső határain a saját szabályaink és a nemzetközi kötelezettségvállalások tiszteletben tartása mellett végzett ellenőrzések biztosíthatják a schengeni rendszer továbbra is hatékony működését. Azonban az egészségügyi hatóságok ajánlása vagy adatai nélkül bevezetett belső határellenőrzések több problémát okoznak, mint amit megoldanak. Hatalmas gazdasági költséget rónak az egész Unióra, és megakadályozzák, hogy az áruk oda érkezzenek, ahol szükség van rájuk. Biztosítanunk kell a schengeni övezet megfelelő működését.

Most mindnyájunknak törekednünk kell az egymás iránti bizalom, az együttműködés és a szolidaritás fenntartására. Ezek az alapelvek jelentik az európai projekt lelkét, és most minden eddiginél nagyobb szükségünk van rájuk.”

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu