skip to content
 
 
 
2020-09-17

A koronavírus-járványból tanulva bővíteni kell a polgári védelem kapacitását

  • • Az Uniónak közösen használható eszközöket kellene beszerzni, és közvetlenül kellene segítenie azokat a tagállamokat, ahol túlterheltek a hazai kapacitások
  • • A megelőzésre, felkészülésre és reagálásra adott forrásokat a Parlamentnek is ellenőriznie kellene
  • • Azonnal el kell kezdeni a tárgyalásokat a Tanáccsal ahhoz, hogy az új rendszer 2021-től életbe léphessen

A Parlament az Unió polgári védelmi képességének fejlesztéséről foglalt állást annak érdekében, hogy az EU a koronavírushoz hasonló, nagy vészhelyzetek esetén hatékonyabban reagálhasson.

Az Unió polgári védelmi mechanizmusa a polgári védelmi intézkedések koordinálása és támogatása révén már többek között a koronavírus járvány során is segítséget nyújtott a tagállamoknak az európaiak életének védelmében. A RescEU-n keresztül szereztek be például lélegeztetőgépeket, egyéni védőeszközöket, védőoltásokat, terápiás eszközöket és laboratóriumi felszereléseket, amelyekkel a járvány alatt a nemzeti egészségügyi szerveket segítették ki. Ezen a héten pedig a Moria menekülttábor leégése után segélyszállítmányokat juttatott el a Leszbosz-szigeten lévő menekülteknek.

Azonban a járvány arra is rávilágított, hogy a több tagállamot egyszerre sújtó vészhelyzet esetén a jelenlegi válságkezelő rendszernek megvannak a korlátai. A Parlament ezért a RescEU rendszeren keresztül az Unió szerepének megerősítését kéri, így biztosítva, hogy a tagállamok hasonló vészhelyzet esetén legközelebb ne csak magukra, vagy önkéntes segítségre számíthassanak.

Nagyobb és átláthatóbb uniós finanszírozásra van szükség

A költségvetésről és a helyreállítási alapról jelenleg is zajló tárgyalások során a Parlament támogatta a Bizottságot a polgári védelmi képességre elkülönített összeg jelentős emelésében.

Azonban a Parlament többek között új berendezések, felszerelések beszerzésével a RescEU számára még nagyobb forrást biztosítana a megfelelő felkészültség biztosítására. Ezekre az eszközökre akkor lehet szükség, amikor egy-egy tagállam eléri hazai kapacitásai határát. A RescEU-készletekkel gyorsan és hatékonyan lehetne reagálni a súlyos vészhelyzetekre vagy a ritkán előforduló, de széleskörű hatással járó eseményekre, például olyan egészségügyi vészhelyzetekre, mint a koronavírus-járvány.

Az uniós támogatások átláthatóbbá tétele érdekében a képviselők meghatároznák, hogy a három fő csoport - megelőzés, felkészültség és reagálás - közül melyik céljára szánja az EU az összeget.

A teljes vita itt tekinthető meg. A vita során nem szólalt fel magyar képviselő.

Nikosz Andrulakisz (S&D, Görögország) jelentéstevő szerint

„Több szolidaritásra van szükség Európában. A parlamenti javaslat nagyobb védelmet és segítséget biztosít az európaiaknak, éljenek bármelyik tagállamban: a társfinanszírozási rátát száz százalékra emeljük, jobb megelőző intézkedéseket javaslunk és lehetőséget adunk a Bizottságnak arra, hogy a szükséges eszközöket beszerezze vagy kibérelje. A Parlament kész a tárgyalásokra. Szeretnénk, ha a mechanizmus mielőbb készen állna nem csupán a koronavírus-járvány második hullámának vagy esetleges erdőtüzek kezelésére, hanem bármilyen más jövőbeli természeti vagy ember által okozott katasztrófára is" - mondta a jelentéstevő a szavazás után.

A következő lépések

A jelentést 617 szavazttal, 52 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett fogadták el. A Parlament most már készen áll a tárgyalások megkezdésére a tagállamokkal annak érdekében, hogy a mechanizmus 2021 januárjában életbe léphessen.

Háttér

A 2013-ban létrehozott polgári védelmi mechanizmus célja eredetileg a tagállamok közötti együttműködés megerősítése volt a válságok megelőzése, a válságokra való felkészülés és a válságkezelés során. A tagállamok akkor kérhetnek a mechanizmuson keresztül önkéntes segítséget a többi tagállamtól, ha egy vészhelyzet puszta nagyságrendje miatt meghaladja saját válságkezelési képességeiket.

A RescEU-t 2019-ben hozták létre abból a célból, hogy az Unió közvetlenül segíteni tudjon a válság sújtotta, és a saját lehetőségeit már kimerítő tagállamoknak. A RescEU tűzoltó-helikopterei és repülői több tagállamban vettek részt az életek mentésében földrengések, hurrikánok, árvizek és erdőtüzek esetén. A RescEU uniós polgárok evakuálásában is segédkezett - többek között a koronavírus-járvány idején is több mint 75 ezer európait hozott haza. A járvány idején szintén a RescEU-n keresztül biztosítottak számos orvosi berendezést - lélegeztetőgépeket, személyes védelmi felszerelést, terápiás és laboratóriumi eszközöket - a nemzeti egészségügyi szerveknek.

További információ

Az elfogadott jelentés itt lesz olvasható (2020.9.16.)

Jelentéstevő: Nikosz Andrulakisz (S&D, Görögország)

Az eljárás lépései (angolul)

Az Európai Bizottság módosított javaslata az európai polgári védelmi mechanizmusról (2020.6.2.)

Sajtóközlemény: A parlamenti jóváhagyáshoz javítani kell a hosszú távú uniós büdzséről szóló megállapodáson (2020.7.23.)

A RescEU eddig is segített a tagállamoknak az életmentésben. Az EP most nagyobb szerepet kér neki ©European Union 2020/EC/Piero Cruciatti

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu