skip to content
 
 
 

Európa Pont - 2020 februári programok

Lumière Filmklub: Sötétben
2020. február 13. - 19:00

A cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, Diane Kruger alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte. A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe díját is a Sötétben kapta.

Katja boldog élete összeomlik, amikor férje és kisfia életüket vesztik egy robbantásban. A nő a kezdetektől meg van győződve arról, hogy a merényletet nácik követték el, de a rendőrség maffiaviszályokra, illetve muszlim vallási nézeteltérésekre gyanakszik. A friss gyász tompultsága és a bírósági tárgyalás traumatikus időszaka után Katja nem nyugszik, és saját kezébe veszi a dolgokat.
A vetítést követően Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértővel beszélgetünk.

A Lumière Filmklub kurátora Bujdosó Bori, újságíró.

A rendezvény ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a https://sotetben.eventbrite.com felületen lehet.

Egy csésze Európa: Horvátország
2020. február 19.  18:00

2020 első fél évében Horvátország az Unió soros elnöke, ezért februárban a menü: Egy csésze Horvátország. Ez a déli szomszédunk csatlakozott utoljára az Unióhoz, 2013-ban. Zágráb most először vezényel Brüsszelben hat hónapig, ráadásul egy nagyon kényes időszakban.

Miért? Elmagyarázzuk. Milyen céljai vannak Horvátországnak? Az európai politika mellett természetesen beszélünk majd a legszebb horvát látnivalókról: a Plitvicei-tavaktól Dubrovnikig. Nem felejtjük el kitárgyalni Rijekát sem, hiszen ez a város idén Európa egyik Kulturális Fővárosa. Milyen programokkal készülnek a szervezők? A legizgalmasabbakat megosztjuk Önökkel. És persze bemutatunk valamit a horvát gasztronómiából is, apró kóstolófalat és üdvözlőital formájában.

Az Egy csésze Horvátország díszvendége: Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság nagykövete
Vendégünk lesz még: Ivana Herceg, a Horvát Turisztikai Közösség budapesti irodájának vezetője

Az est műsorvezetője: Szederkényi Olga, szerkesztő

Az Egy csésze Horvátország ingyenes, de regisztrációhoz kötött rendezvény. Regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com (link sends e-mail) e-mail címen lehet.

Kultúrsokk – az irodalom és a zene közös ereje
2020. február 20.  19:00

A "Klasszik Lasszó" nem csak egy koncert. Nem is csak felolvasó est. Nem színház, sem tánc, sem csak egy performansz. Létrejötte egy véletlennek köszönhető: Czinki Ferenc író, a Blahalouisiana zenekar kiváló zenészeivel (Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Pénzes Máté) kiegészülve egy műsorába meghívta vendégnek Kemény Zsófi költőt, és Vitáris Ivánt, akit az Ivan & The Parazolból ismerhet a közönség.

Később csatlakozott hozzájuk Sárkány Bertalan ütőshangszerekkel a Mary Popkids zenekarból. A vendégség hosszúnak bizonyult. A ház eredeti urai nem tudták hazaküldeni a vendégeket, azok nem akartak továbbállni. Ebből jött létre az alkalmi alkotócsoport, ami jelen műsorában egy western történetbe ágyazva keres válaszokat arra, hogy mi történik velünk, és miért. 

Vendégeink: 
Mán-Várhegyi Réka, író, szerkesztő.
Klasszik Lasszó társulat (Kemény Zsófi, Vitáris Iván, Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Pénzes Máté, Sárkány Bertalan, Czinki Ferenc)

A rendezvény ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a https://kultursokk.eventbrite.com/  felületen lehet.

Társasjáték est – Játszóház Projekt
2020. február 27.  19:00

A Játszóház Projekt évről évre ellátogat a legnagyobb és a legkedvesebb hazai fesztiválokra egyaránt, hogy modern társasjátékokkal dobják fel a fesztiválozók nappali programját.

Ez az esemény a már megszokottaktól eltérő formában kínál felhőtlen szórakozási lehetőséget a felnőttek részére. A résztvevők 20 különböző társasjátékkal tehetik próbára kreativitásukat és logikai készségüket. Mindegyik társasjáték témájában megjelenik Európa, a kultúra vagy a fenntarthatóság.