skip to content
 
 
 

Európa Pont - Szeptemberben fókuszban: Zöld Európa

2020 szeptemberében az Európa Pontban a Zöld Európa kezdeményezést és a környezetvédelem témáját járjuk körül.

Szó lesz az autómentes közlekedésről és a felelősségvállalásról, valamint a gazdasági (nem)növekedésről is hallgathatunk előadást Vincent Liegey jóvoltából.

A Tünet Együttes utcai performanszával a fogyasztói társadalom nemkívánatos melléktermékét, a szemetet állítjuk fókuszba. Humorral és melankóliával teli előadásuk nemcsak a hulladék globálisan megoldatlan problémájára hívja fel a figyelmet, de a társadalom számára hasznavehetetlen, elértéktelenedett emberéletekére is. Az Egy csésze Európa programsorozatunk keretében bemutatjuk a legújabb spanyol irodalmi trendeket, bestsellereket és elmondjuk, miért érdemes olvasni a spanyol irodalmat. A programot fotó-vetítés és gasztronómiai kóstoló is színesíti.

A rendezvények ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, valamint a rendezvényeken maszk viselése kötelező!

A járványügyi helyzetre tekintettel bevezetett korlátozó intézkedések szigorítása esetén az egyes események elmaradhatnak, illetve későbbi időpontban kerülhetnek megrendezésre.

Kérjük, hogy a rendezvényekkel kapcsolatos naprakész információkért látogasson el a https://www.facebook.com/europapont/ oldalra!

Egy csésze Európa: Spanyol irodalom
2020. szeptember 16. 18:00

Az idei Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Spanyolország lett volna, a koronavírus miatt azonban a fesztivál elmaradt. Mi viszont nagyon szeretjük a spanyol irodalmat, és úgy döntöttünk, hogy szeptemberben csak azért is legyen a menü: Egy csésze Spanyol Irodalom. Kik olvasnak spanyol szerzőket és miért? Melyek a legnépszerűbb és a legklasszikusabb spanyol könyvek? Beszélünk majd Cervantesről, Lope de Vegáról, Marquezről, Borgesről, Vargas Llosaról és Javier Maríasról. Lovagregény-paródiáról, ibériai lélektani krimiről és mágikus irodalomról. Várunk minden könyvmolyt sok szeretettel! És persze az est során nem felejtünk el megkóstolni valamit a spanyol tapasbárok kínálatából. 

Az Egy csésze Spanyol Irodalom díszvendége: Javier Valdivielso Odriozola, a Cervantes Intézet igazgatója 

Az est műsorvezetője: Szederkényi Olga, szerkesztő. 

Az Egy csésze Spanyol Irodalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött rendezvény. Regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet. 

Az eseményen maszk viselése kötelező!

Lumière Filmklub - Yao utazása
2020. szeptember 10. 19:00 (csütörtök)

A francia szupersztár Omar Sy (Életrevalók, Derült égből apa) igazán szívhez szóló filmmel tér vissza a filmvászonra. Seydou Tall francia színészt alakítja, aki könyve népszerűsítéséért utazik Szenegál fővárosába, Dakarba. Bár innen származik, életében először jár itt. A kis faluban élő, 12 éves Yaonak (Lionel Louis Basse) a Tall iránti rajongásán kívül semmije sincsen. Elszökik otthonról, hogy több száz kilométert utazva végre találkozhasson bálványával.

A férfit lenyűgözi a kisfiú kitartása, és elhatározza, hogy segít hazatalálni neki. Útra kelnek hát együtt, és ahogy egyre távolodnak az ötcsillagos szálloda fényűzésétől és a nagyváros nyüzsgésétől, különleges, mély kapcsolat alakul ki közöttük. Seydou számára az utazás saját gyökereinek felfedezésévé lényegül.

(Forrás: Mozinet.hu)

A vetítést követően France Mutombo-val, az Afrikáért Alapítvány elnökével beszélgetünk.

A Lumière Filmklub kurátora Bujdosó Bori, újságíró.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni itt lehet: https://yaoutazasa.eventbrite.com

Az eseményen maszk viselése kötelező!

Európai gondolkodók: Vincent Liegey - A Tudás Hatalom és a Mentőcsónak Egység előadása
2020. szeptember 22. 18:00 (kedd)

Vincent Liegey 1979. július 8-án született Besançonban, mérnök, interdiszciplináris kutató, esszéista és gazdasági növekedés specialista, a Cargonomia kooperáció társalapítója. A Cargonomia a projektben résztvevő partnerek tevékenységeinek ötvözése (fenntartható élelmiszer-előállítás, alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési megoldások előmozdítása, kerékpáros kompetencia-képviselet). Célja, hogy csomópontként szolgáljon, amely összekapcsolja az egyes partnereket és meglévő hálózataikat, hogy a közösség nagyobb hasznát élvezze a szolgáltatásoknak. A fenntarthatóság és a tisztességes kereskedelem elvét követve, a kezdeményezés elsődleges célja, hogy összekössék a helyi termelőket az egészséges és környezettudatos étkezési lehetőségeket kereső fogyasztói közösségekkel. Az együttműködés révén az élelmiszeripari termékeket az egész városban kiszállítják az ügyfeleknek, és ehhez helyben gyártott rakománykerékpárokat használnak.

Előadásában Liegey a nemnövekedés teóriájáról fog beszélni. Már maga az elnevezés is olyan provokatív nyelvi eszköz, amely arra sarkall, hogy az emberek megkérdőjelezzék azt, hogy a több szükségszerűen jobb. Azt, hogy a rendszereinknek függeni kell a növekedéstől, a kisvállalkozástól a nemzeti bankon keresztül az államig.

Vajon egy véges bolygón lehetséges a végtelen növekedés? Van-e egyáltalán értelme felépítenünk egy olyan társadalmat, ami a növekedéstől függ? A nemnövekedés mozgalma vitaindítónak szánja ezeket a kérdéseket, ugyanakkor megpróbál válaszokat és megoldási javaslatokat felkutatni a felmerülő kihívásokra.

„Újra kell értelmezzük, mi az az értelmes élet, ahhoz, hogy olyan alternatívát tudjunk felmutatni ami nem csak fenntartható, de kívánatos is.”

(Forrás: humusz.hu)

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet: https://euthinkers.eventbrite.com

Az eseményen maszk viselése kötelező!

Színház - Te Szemét! – Szabadtéri nagytakarítás és szennyesztrád, Tünet Együttes
2020. szeptember 23. (szerda)

Reciklálunk, reciklálunk?

Inkább szeressük úgy, ahogy van.

Lehempergő tánckommandó a város belében.

Bántja a szemeted? Biztos kukás.

A Tünet Együttes utcai performansza a fogyasztói társadalom nemkívánatos melléktermékét, a szemetet állítja fókuszba. Az előadás a köztér különböző pontjain felbukkanó szemétkommandó vicces-megdöbbentő akcióiból áll, melyek a gyanútlan járókelőket veszik célba, késztetik reakcióra. A humorral és melankóliával teli performansz nem csak a hulladék globálisan megoldatlan problémájára hívja fel a figyelmet, de a társadalom számára hasznavehetetlen, elértéktelenedett emberéletekére is. Kecskés Krisztina jelmeztervező kosztümjei és installációi a szemetet műalkotássá, kordokumentummá lényegítik át, hiszen egy adott társadalom legbeszédesebb portréját az általa termelt szemét festi meg. 

MŰFAJ:

utcaszínházi performansz

STÁBLISTA:

Rendező-koreográfus (Szabó Réka 2008-as rendezése alapján): Szász Dániel

Rendező munkatársa: Czakó Máté

Táncosok, alkotók: Békési-Szombati Anett, Ivanov Gábor/Kelemen Patrik, Horváth Nóra/Mary Zhang, Szász Dániel, Gőz István

Jelmez: Kecskés Krisztina

Zene: Bartha Márk

Fotós: Dusa Gábor 

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni itt lehet: https://szemet.eventbrite.com