skip to content
 
 
 
2015-09-18

A SPIDER Miskolci Mentőcsoport átvette az Európai Polgári Díjat

Európai Polgári Díjat kapott a SPIDER Miskolci Mentőcsoport közel 20 éves szakmai munkájuk elismeréseként. A díjat Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke adta át az a csoport részére szeptember 18-án, Miskolcon rendezett díjátadó ünnepségen. Az ünnepség díszvendége a Törökország szíriai határa mellől érkező Hatira Kaplan és családja volt. Hatirát a Mentőcsoport és Mancs kutya három nap után  élve mentette ki  a 15 évvel ezelőtti izmit-i földrengés romjai alól. A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium és a Török Köztársaság budapesti nagykövetségének közreműködésével Hatira és családja újra találkozhatott a Mentőcsoporttal.

A rendezvényen Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője bemutatta a 2008-ban alapított Európai Polgári Díjat, melyet olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjat Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke adta át, aki méltatásában kiemelte, hogy kevés az olyan esemény, amikor valójában az európaiságot tudjuk megjeleníteni, és ilyenkor bebizonyosodik, hogy ezek az eszmék nem ismernek határokat. A mentőcsapat azt teszi, ami a kötelessége, de a tett dicséretes. Számos országban tevékenykednek, rengeteg helyzetben megállták már a helyüket, emberség tekintetében példaképek, és a példakép teljes mértékben betölti a szó tartalmát. Ezzel a díjjal az Európai Parlament ezt a szellemiséget kívánta elismerni. Az EP alelnöke emellett kiemelte, hogy a Miskolci Spider Speciális és Felderítő Mentőcsoport folyamatosan nemzetközi porondon teljesít, és ezért különösen jóleső érzés, hogy ez alkalommal nemzetközi elismerésben részesülhetnek.

A díjat a SPIDER Miskolci Mentőcsoport nevében a csoport vezetője, Lehoczki László vette át, aki kifejtette, hogy 1990-ben még nem gondolta volna, hogy ebben a díjban részesül, és a mentőcsoport tevékenységét és Hatira megmentésének történetét a díjátadón bemutatott film keretében mutatta be.

A díjazottat a rendezvényen Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is méltatta, aki beszédében kifejtette, hogy nagyon büszke a csapat tevékenységére Miskolc városa, és arra, hogy 20 éve szolgálják nemcsak a várost, hanem az egész világot. A város első embere azt is hozzátette, hogy komoly elismerés és nagyon szép gesztus, hogy az Európai Parlament az Európai Polgári Díjjal tünteti ki a mentőcsapatot.

A rendezvény díszvendége Hatira Kaplan és családja volt. Hatirát a  miskolci mentőcsoport kutatta fel és mentette meg az 1999-es izmiti földrengést követően Törökországban. A díjátadón Hatira Kaplan édesanyja, Figen Ümit köszönetet mondott a mentőcsapatnak, majd  Hatira Kaplan hozzátette, hogy ugyan kevés emléke van a katasztrófáról, de rendkívül hálás a csapatnak.

Dr. Horváth Viktória, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelt külgazdasági kezdeményezésekért felelős nagykövete, aki hozzájárult, hogy Hatira és családja részt vehessen a rendezvényen, megköszönte a támogatóknak a találkozás lértejöttét. Beszédében kiemelte, hogy a minisztériumban és a külképviseleteken sokan dolgoznak az országok közötti jó kapcsolaton és amikor egy ilyen tragédia történik, a papíron megkötött együttműködés élő valósággá válik. Így történt 1999-ben is, amikor a magyar mentőcsapatok elsőként érkeztek még a tragédia napján Törökörszágba. 15 évvel a törökországi tragédia után a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium és a Török Köztársaság budapesti nagykövetségének közreműködésével Hatira és családja újra találkozhatott és együtt ünnepelhetett a mentőcsoporttal. A közös történetük 1999-ben kezdődött, és a magyar kormány örömmel ajánlotta fel Hatirának, a most főiskolás lánynak, hogy a jövőben tagja legyen a Stipendium Hungaricum ösztöndíj-programnak.

Şakir Fakılı Törökország magyarországi nagykövete országa háláját fejezte ki a mentőcsoport munkájáért, és azért, hogy Hatira Kaplant ma személyesen köszönthetjük az eseményen. Beszédében kifejtette, hogy az 1999-es földrengés nagyon megrázta Törökországot, ami sajnos rengeteg áldozatot követelt. De volt pozitív hozadéka is a tragédiának, mert ezáltal a mentőcsapatokat küldő országokkal szoros kapcsolatok alakulhattak ki.

Háttér

A  SPIDER Miskolci Mentőcsoport és Davidovics László egyikei az Európai Parlament által alapított Európai Polgári Díj 47 díjazottjának 2015-ben. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgári Díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjazottak a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben, Brüsszelben megtartott központi díjátadó ünnepségre is.

A  SPIDER Miskolci Mentőcsoport 1996 júniusában alakult meg. Tagjai önkéntesek, mentési és felderítési tevékenységüket karitatív módon, saját kutyáikkal, felszereléseikkel végzik. A csoport felállásánál fogva nemzetközi szinten is az emberi életek és anyagi javak mentésére szakosodott, a megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, nyílt, erdős, bokros, sziklás területeken, vízen és víz alatt képes eltűnt személyek felkutatására, mentésére és - szükség esetén - sürgősségi orvosi ellátására. A  SPIDER Miskolci Mentőcsoportot Pelczné Dr. Gáll Ildikó, EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

 

További információ

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
Email: bence.damokos@europarl.europa.eu

Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.