skip to content
 
 
 
2016-05-12

Több ezren futottak az Európa-napi fesztiválon

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ismét városnéző futással nyitották az Európa-napot a Margitszigeten. A „12 év – 12 km” elnevezésű futóversenyen közel háromezer futó állt rajthoz, és ezzel egy időben megkezdődött az Európa-napi fesztivál is, ahol változatos programok és koncertek várták az érdeklődőket.

Your peace, your prize. (2012) - YouTube

Idén 12 éve, hogy Magyarország az Európai Unió tagja lett. Az elmúlt több mint egy évtizedben az uniós tagság további előnyei mellett számos, az EU által támogatott új beruházás és felújítás valósult meg, amelyek közül 12 budapesti létesítményt – többek között a  Lukács Fürdőt, a Vígszínházat és a Császár-Komjádi Uszodát –  érintett vasárnap délelőtt a „12 év – 12 km” elnevezésű városnéző futás.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője köszöntőbeszédében kiemelte: „Együtt ünnepeljük Magyarország 12 éves uniós tagságát, amely hozzájárul az országunk gazdasági fejlődéséhez. Egy értékközösségben vagyunk, amiben érvényesíthetjük érdekeinket nemzetközi téren is. Uniós polgárok vagyunk mi magyarok is, ez az Unió és Magyarország közös ünnepe."

Szanyi Tibor, az Európai Parlament képviselője hangsúlyozta, hogy „a mai nap is szép példája annak, hogy a közösségünk nem csak a mindennapi politikáról, hanem a közös élményeinkről, az együttműködésről és a közös sikereinkről is szól."

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese szerint „az ilyen alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy ne a különbségeket, hanem a közös pontokat keressük.”

A verseny Budapest egyik legzöldebb sportkomplexumából, a Margitszigeti Atlétikai Centrumból rajtolt el és ott is ért véget. A távot az első célba érkező, Balázsi Dávid 37 perc 34 másodperc alatt teljesítette, így ő vehette át elsőként  a futóknak járó, Magyarország tizenkét éves EU-tagságát szimbolizáló érmét. A futók között olyan hírességek is rajtvonalhoz álltak, mint Kovács Áron rádiós műsorvezető, Gyarmati Panka világkupa-győztes snowboardozó, Weisz Fanni siket műsorvezető, Pintér Adrienn - Ada televíziós műsorvezető, fitneszedző, valamint McMenemy Márk műsorvezető és a Vígszínház színészei: Szilágyi Csenge és Józan László. Vajda Attila olimpiai bajnok kenus a szurkolók csapatát erősítette.

A Margitszigeti Atlétikai Centrumban egész napos családi programok és ingyenes koncertek várják még vasárnap estig az érdeklődőket, fellép többek között a Mary Popkids, az Ivan & The Parazol és Kovácsovics Fruzsina, a napot pedig Rúzsa Magdi koncertje zárja. A rendezvény résztvevői az évforduló megünneplése mellett megismerkedhetnek az európai uniós intézményekkel, valamint képzési és munkavállalási lehetőségekkel kapcsolatban is tájékozódhatnak.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezte, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, illetve a Fővárosi Önkormányzattal.

Még több kép a rendezvényről