skip to content
 
 
 
2016-06-01

A DiákrEPorters nyertesei Hollandiába utaztak

A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium The Ice/Bear Project csapata nyerte meg a DiákrEPorters országos diákújságíró pályázatot 2016-ban, amelynek fődíja egy 3 napos utazás volt az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2016 első félévében betöltő Hollandiába.

A diákok az április 18-20. tartó út keretében ízelítőt kaptak a holland kultúrából, történelemből, gasztronómiából. „Hágába érve teljesen elképedtünk a város atmoszférájától, hihetetlenül jó a hangulat, az emberek kedvesek és nagyon lazák. A város nagyon tiszta és kellemes.” - osztotta meg velünk élményeit a csapat egyik tagja.

Holland életkép
Holland életkép

A nyertes csapat a háromnapos kirándulás során látogatást tett az Európai Parlament hollandiai Tájékoztatási Irodájába, ahol a Parlament munkatársai bemutatták az érdeklődő diákoknak az EP tevékenységét. A program részeként a hágai magyar konzulátusra is ellátogattak a diákok, így megismerkedhettek a konzul feladatával, a konzulátus működésével. Természetesen a városnézés, a tengerparti séta és a helyi ételek megkóstolása sem maradt el.

A háromnapos kirándulás keretében a holland fővárost, Amszterdamot is meglátogatta a győztes csapat. A helyi látványosságokat gyalogosan, városnéző buszon és a várost átszelő csatornarendszeren csónakázva nézték meg.

A diákok hajókiránduláson is részt vettek
A diákok hajókiránduláson is részt vettek

„Nehéz meghatározni, hogy mi fogott meg annyira Hollandiában. Talán az a békés, nyugodt hangulat, ami az egész országot körülvette. A hatalmas tulipánföldek, a millió biciklis, akik úgy mentek az utakon, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga. Talán a gyönyörű város, a keskeny, magas házak és a régi épületek. A kedves és barátságos emberek, akik akárhova mentünk, mindenhol úgy fogadtak, mintha haza jöttünk volna. ” - így foglalták össze benyomásaikat Hollandiáról a nyertes diákok.

A diákok a tengert is meglátogatták
A diákok a tengert is meglátogatták

A DiákrEPortes győztes csapatának tagjai Kiss Enikő, Magos Norbert, Ruha Tábita és Virga Szabolcs. Felkészítő tanáruk Horváth Zsuzsanna.

A DiákrEPorters versenyről

A versenyre több mint 30 szerkesztőség jelentkezett az ország minden részéről, a programba több mint 3000 diák kapcsolódott be. A The Ice/Bear Project csapat kreativitásával emelkedett ki a többi pályázó közül. Témájuk a környezetvédelem volt, melyet számos szemszögből körüljártak. Látogatást tettek a csepeli piacon, interjúkat készítettek témájukban az utca embereivel, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézetének munkatársaival, a Levegő Munkacsoport egyik tagjával, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökével, voltak az ELTE Analitikai Kémiai Tanszékén, látogatást tettek a Vízművek Központi Szennyvíztisztító telepén, a IX. kerületi polgármesternél és egy kerületi óvodában is meséltek a kicsiknek a környezetvédelem fontosságáról. Az iskolanapjuk végén fát ültettek; a faültetés során pedig időkapszulát rejtettek a földbe.

További információ

A DiákrEPorters Facebook-oldala
The Ice/Bear Project blogja
The Ice/Bear Project Facebook-oldala
A versenyről bővebben