skip to content
 
 
 
2016-12-13

LUX-filmnapok az Urániában

Az Európai Parlament filmművészeti díjára jelölt filmek vetítése
2016. november 16-18.

November 16. és 18. között az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatta be a LUX filmdíjra jelölt, Európa sokszínűségét és értékeit közvetítő, egyúttal fontos társadalmi problémákra reflektáló játékfilmeket.

Az idén versenyben lévő három filmmel az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül tekinthetett be a közönség a legkülönfélébb élethelyzetekbe, az arab tavasztól kezdve (Leyla Bouzid: Felnyitom a szemem) egy árvaházon át (Claude Barras: Életem Cukkiniként) a kizsákmányoló vállalati szféráig és az újjáéledő apa-lánya kapcsolatig (Maren Ade: Toni Erdmann). A vetítésekre a Tájékoztatási Iroda Facebook-oldalán lehetett belépőket nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével, a szakmai közönség pedig regisztráció útján vehetett részt az eseményen.

LUX-filmnapokLUX-filmnapok az Urániában, 2016. november 16-18.
LUX-filmnapok az Urániában

A LUX-filmnapok programja november 16-án 18:00 órakor egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött az Uránia Kávéházban, „Elszakadás - Szülő-gyerek történetek a kortárs európai filmben” címmel.
A vetítéssorozat hivatalos megnyitóján, november 16-án Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője és Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója köszöntötte a nézőket. November 18-án, a teltházas záró vetítés előtt Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő köszöntötte a közönséget és mutatta be a LUX-díjat.

Az esemény nagy média visszhang mellett, a tavalyi vetítésekhez hasonlóan magas látogatószámmal valósult meg. A három vetítésen közel 1200-an-en vettek részt, a legmagasabb nézettsége a november 18-i Toni Erdmann vetítésnek volt, ekkor teljes telt ház mellett 460 fő ült bent a nézőtéren.

A LUX-filmnapok keretében került megrendezésre a Lumière Filmblub az Európa Pontban 2016. november 18-án. A filmklubban a  Mennyit ér egy ember? c. filmet nézhették meg az érdeklődők, a vetítést megelőző beszélgetés fókuszában a LUX filmdíj állt. A beszélgetés és a vetítés több mint 70 érdeklődőt vonzott.

A LUX filmdíj 10. évfordulója

A LUX filmdíj tízéves évfordulóját nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelte az Európai Parlament, amelynek  keretében a szolnoki TISZApART moziban vetítettük le a 2015-ös LUX filmdíjas Mustang című filmet. A vetítést Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője és Demeter István, a Tisza Mozi igazgatója nyitotta meg. Laky Enikő, fiatal Lux nagykövet a Velencei filmfesztiválon szerzett élményeiről számolt be a közönség számára, A szimultán vetítést egy Brüsszelből közvetített beszélgetés követte a film rendezőjével, melyhez a hazai közönség Twitteren keresztül kapcsolódhatott be.