skip to content
 
 
 
2016-07-12

Szakértői konferencia az uniós versenypolitikáról

2016. július 8-án „Hogyan javítható az Európai Unió versenypolitikájának hatékonysága?” címmel szakértői konferenciát szervezett Budapesten az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, amelyen Szanyi Tibor EP-képviselő és jelentéstevő, valamint a versenyjog hazai szakértői és érdekeltjei is részt vettek.

Szakértői konferencia az uniós versenypolitikáról, Budapest 2016.
Szakértői konferencia az uniós versenypolitikáról, Budapest 2016.

A rendezvény célja az Európai Bizottság versenypolitikáról szóló 2015. évi jelentésének megvitatása volt a versenypolitika szakterületén és témakörében érdekelt hazai szakértőkkel, jogalkalmazókkal és szervezetekkel. . Az Európai Parlament Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, a téma jelentéstevője által készített állásfoglalásban véleményezi majd az Európai Bizottság beszámolóját, további iránymutatásokat adva a Bizottság számára az uniós versenypolitika alkalmazása, betartatása és a szabályozások lehetséges módosítása terén.

Az Európai Bizottság képviseletében Paul Csiszár, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának igazgatója mutatta be az uniós versenypolitikában várható fejleményeket, kiemelve a digitális gazdaság kulcsfontosságú szerepét a jövő Európájában. Dr. Sárai József a Gazdasági Versenyhivatal Nemzetközi Irodájának vezetője a tagállami és uniós versenyjogi hatóságok közötti együttműködést mutatta be a jelenlévők számára.

A jelentéstevő Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő a Parlament és a Bizottság közötti még szorosabb együttműködést szorgalmazta éskiemelte, hogy az uniós versenyjogi politika célja a fenntarthatóság, a kis piaci szereplők védelme és a magasabb környezeti és munkastandardok végrehajtása.

A rendezvény szakmai moderátora Dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltán, Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke volt.

Az előadásokat követően a szakmabeli közönség kérdéseket és javaslatokat fogalmazottmeg a témát illetően amelyek fontos szerepet játszanak majd a készülő európai parlamenti jelentés tervezetét illetően is.

Az Európai Bizottság versenypolitikáról szóló 2015. évi jelentése (pdf, magyarul)
Kapcsolódó munkadokumentum (pdf, angolul)