skip to content
 
 
 
2016-09-22

Szakmai egyeztetés az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségéről

Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája 2016. szeptember 21-én „Az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége” címmel szakmai egyeztetést tartott, amelyen Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő és menekültügyi szervezetek és szakértők vettek részt.

A rendezvény  célja volt,  hogy a menekültügy szakterületén érdekelt magyarországi szakértők és szervezetek megvitassák az Európai Bizottság javaslatát arról, hogy az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) az Európai Unió teljes jogú Menekültügyi Ügynökségévé váljon, és ezáltal megerősített hatáskörrel teljesítse a menekültügyben felmerülő egyre komolyabb kihívásokat.

Niedermüller Péter, a téma európai parlamenti jelentéstevője bevezető előadásában bemutatta a jelentéstervezet fő irányait, és hangsúlyozta, hogy a tervezet osztja és támogatja az Európai Bizottság által a javaslatban meghatározott célt, az EASO teljes jogú ügynökséggé alakítását. A módosítók fókuszában a megfelelő emberi és pénzügyi erőforrás biztosítása, az Ügynökség, az UNHCR és egyéb nem-kormányzati szervezetek közötti szoros együttműködés és a menekültügyi helyzet évenkénti értékelése és ellenőrzése áll.

Az előadást követően a szakmabeli közönség kérdéseket és javaslatokat fogalmazott meg a témával kapcsolatban. Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága a téma jelentéstevője, Niedermüller Péter jelentéstervezete alapján az ősz folyamán alakítja ki álláspontját, figyelembe véve  a politikai és szakmai egyeztetések tapasztalatait.

Az Európai Bizottság javaslata