skip to content
 
 
 
2016-12-19

Véget ért a „4 for Europe” középiskolai vetélkedő

A december 16-i döntővel véget ért a 2016-os „4 for Europe” középiskolások számára kiírt uniós témájú országos vetélkedő.

Az országos döntőt az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium csapata nyerte, így ők kaptak részvételi lehetőséget a 2016/2017-es tanév tavaszi félévében egy strasbourgi tanulmányútra az Európai Parlament EUROSCOLA programjának keretein belül.

Összesen 186, négy fős középiskolás diákokból álló csapat jelentkezett a vetélkedőre, hogy számot adjon az Európai Unióval és az Európai Parlamenttel kapcsolatos ismereteiről. Az első on-line fordulót követően régiónként a legjobb 10 csapat jutott be a regionális döntőkbe, ahonnan a regionális forduló győztese, és összesített eredmény alapján a 3 legjobb második helyen végzett csapat kapott meghívást az országos döntőre, amelyre december 16-án Kecskeméten került sor.

A verseny során a diákoknak nem csak lexikális tudásra volt szükségük, hanem rátermettségüket és problémamegoldó képességüket kreatív feladatokkal kellett bizonyítaniuk, sőt, egyes feladatokhoz még előadói vénájukra is szükség volt.

A három forduló során az az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium négy fős csapata teljesített a legeredményesebben, így ők nyerték el a vetélkedő fődíját, a 2016/2017-es tanév tavaszi félévében az Euroscola- programban való részvétel lehetőségét. Az Euroscola-program keretin belül 28 tagállam középiskolás diákjai tehetik próbára képességeiket az "Európai Fiatalok Parlamentje" formájában megrendezésre kerülő találkozókon az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban. A verseny 2-4. helyezett csapatai pedig az Európai Unió soros elnökségét 2016 második felében betöltő Szlovákiába látogathatnak el többnapos tanulmányút keretében. A "4 for Europe" vetélkedő a magyarországi Europe Direct Információs Hálózat által, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a Katona József Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség, együttműködésével került megrendezésre.