skip to content
 
 
 
2017-04-12

Parlamenti Ifjúsági Nap az Országházban

2017. március 31-én hatodik alkalommal rendezték meg a „Van beleszólásod” Parlamenti Ifjúsági Napot az Országházban. A program a Tempus Közalapítvány, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája közös szervezésében került megrendezésre.

A Parlamenti Ifjúsági Napot Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága vezetője, Illés Boglárka, az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának vezetője és Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója nyitotta meg.

A strukturált párbeszédre épülő „Kérdezd a képviselőt" program részeként a diákok kérdéseket tehettek föl magyar és európai parlamenti képviselőknek energia- és klímapolitikával, oktatási és kulturális ügyekkel, valamint a Brexittel, migrációval és terrorizmussal kapcsolatban.

A délelőtti panelben Bencsik János (Fidesz) és Farkas Gergely (Jobbik) magyar országgyűlési képviselőkkel, délután pedig Schöpflin György európai parlamenti képviselővel beszélgethettek a diákok.
A csoportok részvételét - a felkészüléssel és a kreatív beszámolóval együtt - szakmai zsűri értékeli. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt osztály fődíja a strasbourgi Euroscola-programon való részvétel az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodájának felajánlásával.  

A Parlamenti Ifjúsági Napon részt vevő mintegy 250 diák a nap során hazai és európai uniós parlamenti képviselőkkel beszélgetett, interaktív vitajátékban vett részt, bejárhatta az Országházat, és megismerkedhetett az EU ifjúsági programjával, az Erasmus+ programmal is.